Slik hjelper du barn som sliter med fulle foreldre

Nesten 1 av 10 barn opplever at mamma eller pappa drikker for mye alkohol. Her er rådene om hva du kan gjøre når du ser barn som sliter.

Mange legger merke til foreldre som drikker litt for mye rundt barna sine. Det kan være en gutt som virker ubekvem på sommerfesten i nabolaget, eller ei jente som er tydelig flau over foreldrene sine som har drukket litt for mye i hotellrestauranten.

Ekstra viktig i år

Feriene kan være ekstra utfordrende for barn som har det vanskelig hjemme. I år får mange av dem en tøffere sommer enn noen sinne. Skoler og barnehager har vært stengt i flere måneder. Fotballtreninger og korpsøvinger har vært avlyst.. Dermed har barn som sliter vært overlatt til seg selv, og en mamma eller pappa som strever med å fungere, store deler av våren. Nå står en lang sommerferie for døra. For mange barn betyr det mer ensomhet, flere vonde opplevelser- og mer drikking hos foreldrene.

Mange har allerede opplevd at mye av det de gledet seg mest til i sommer, er blitt avlyst. Sydenturen blir ikke noe av, uka hos besteforeldrene er utsatt og mange foreldre er kanskje permittert eller arbeidsledige, med alt det medfører av press og stress på familien og økonomien. De neste ukene risikerer mange av barna i tillegg at alkoholen setter en stopper for feriekosen hjemme. Og med stengte skoler og fritidsaktiviteter har de nok en gang ingen trygg lærer eller trener de kan snakke med.

Da er det ekstra viktig at vi som står rundt tør å ta grep. Selv om det kan være vanskelig å vite hva vi kan gjøre, er det viktig at vi tør å handle på den vonde magefølelsen. Barnas velvære må gå foran vårt eget ubehag.

Et barn du kjenner?

Hvert år får Av-og-til mange anonyme historier fra mennesker som har vokst opp med foreldre som drakk for mye.

Mange forteller at det aller verste var at ingen andre voksne våget å gripe inn. Hvis det er et barn du kjenner, er en del av familien eller omgangskretsen din, er derfor anbefalingen å ta kontakt med barnet.

Vis barnet at du ser hva som skjer. Still åpne spørsmål. Vær vennlig og imøtekommende og vis barnet at du bryr deg. Inviter gjerne barnet med på aktiviteter, som en istur i kiosken, en spillkveld eller en tur på stranda. Hvis du føler at barnet har tillit til deg, kan du for eksempel si: «Du ser litt trist ut i dag, hvordan har du det?» Husk at du aldri skal snakke nedsettende om barnets foreldre, uansett forhistorie.

Dersom du er til stede i en situasjon der en forelder drikker for mye foran barnet sitt, kan du prøve å snakke med vedkommende på en rolig og diskré måte. Vær konkret og si hva du har sett, og hvorfor du tenker det er problematisk. Dersom denne personen allerede er for beruset til at det går an å ha en normal samtale, er det best å vente til dagen etter og heller prøve å skjerme barnet mest mulig.

Et fremmed barn?

Situasjonen kan være litt vanskeligere hvis du ikke kjenner barnet, men eksempelvis ser det sammen med familien på hotellet, stranda eller et annet offentlig sted.

Om situasjonen tillater det, kan det likevel være mulig å prøve å få kontakt med barnet, og spørre hvordan han eller hun har det. Om det ikke er naturlig å snakke med barnet, kan det være lurt å ta kontakt med andre ansvarspersoner. Det kan være for eksempel være ansatte på en restaurant eller personalet på hotellet der dere bor. Fortell hva du har sett og spør om de kan kan ta grep.

Du kan også ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge. Her kan du anonymt lufte dine tanker, og få tips og råd om situasjonen. Alarmtelefonen når du ved å ringe 116 111 eller +47 954 11 755 fra utlandet.

For barn som opplever denne situasjonen kan det bety alt at noen av oss som er rundt tar grep. Da bør vi også gjøre det.

Bruk alkovett rundt barn

Husk at også barn rundt deg kan oppleve at du drikker for mye. Undersøkelser Av-og-til har gjennomført viser at barn og unge synes voksne kan drikke maks to glass alkohol når man er sammen med dem. Samtidig mener mange voksne det er greit å drikke mer.

Skal du være sammen med barn bør du derfor tenke over om du skal drikke og når du skal stoppe. Still deg selv spørsmålet: Hvor mange glass tåler barnet mitt?

Slik snakker du om alkoholbruk med noen nær deg

Relaterte saker

Mange er bekymret nå. Her får du hjelp

Barn fikk atferdsproblemer av mors drikking

– Ser man noe man er bekymret for, må man ta grep