Slik bryter du med feriedrikkingen

– For mange er det vanskelig å komme tilbake til hverdagen og kutte ut feriedrikkingen. Sommeren kan ha gitt oss noen alkoholvaner som er vonde å vende, sier generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til, Randi Hagen Eriksrud.

Sommeren er på hell og mange har hatt fine dager i varmen. I ferien går ofte alkoholkonsumet opp, fordi vi drikker mer når temperaturen stiger og vi har fri fra forpliktelser.

– Det er flott at folk har kost seg i sommer. Likevel er det viktig å ta med i regnestykket at et økt alkoholforbruk også kan ha noen uheldige konsekvenser, både for de som drikker og de som står rundt. Mange barn og unge har dessverre hatt en ferie preget av voksnes alkoholbruk. I tillegg kan det være vanskelig å komme tilbake til hverdagen dersom man har hatt et høyt alkoholforbruk fire uker i strekk, sier Eriksrud.

For det kan være problematisk å plutselig legge om livsstilen etter en måned med mye god mat og ikke minst mye alkohol.

– I løpet av en lang sommerferie er det mange som har lagt seg til vaner det kan være vanskelig å endre. For mange kan feriedrikkingen være begynnelsen på alkoholmisbruk.

Tabubelagt

Eriksrud tror det kan være vanskelig å be om hjelp, eller snakke med venner og familie dersom man føler at alkoholforbruket har gått over styr i ferien.

– Vi forteller stort sett kun om de fine tingene med ferie. Få ønsker å komme på jobb første dag etter en lang sommer og snakke om negative ting. Du kan gjerne fortelle om de ekstra feriekiloene som har kommet av god grillmat, eller  døgnrytmen som har blitt snudd på hodet av lange lyse netter. Men alkoholen vi har drukket, snakker vi ikke om. Til tross for at vi vet at konsumet går kraftig opp i sommermånedene og at mange nå sliter.

Tegn på at du har drukket for mye i ferien:

 • Du synes det er vanskelig å slutte å drikke alkohol hver kveld.
 • Du synes det er vanskelig å sovne og falle til ro hvis du ikke har drukket.
 • Du tåler mer alkohol før du blir påvirket nå enn det du gjorde før ferien startet.
 • Du har flere ganger i løpet av ferien lagt merke til at du drikker mer enn de rundt deg.
 • Du har gjort ting mens du var full som du angrer på eller ikke husker.
 • Du har merket at andre har reagert på feriedrikkingen din.

Gode alkovettråd for å bli kvitt ferievanene:

 • Få en oversikt  over hvor mye du drikker og hvordan du drikker.
 • Få på plass andre hverdagsrutiner som for eksempel det å legge seg til et bestemt klokkeslett og stå opp samtidig hver dag. Dersom du vanligvis trener er det bare å hoppe i det selv om sommeren har vært lang.
 • Hvis du synes det er vanskelig å si nei: Unngå typiske drikkesituasjoner i en periode. Hvis du skal være sosial, gjør noe som ikke involverer alkohol.
 • Tenk over på forhånd om du vil og eventuelt hvor mye du vil drikke, dersom du skal i middag  eller andre anledninger hvor du vet at det vil bli servert alkohol. Drikk mye vann i løpet av kvelden.
 • Ikke bruk alkohol som belønning eller trøst. Finn heller andre ting eller aktiviteter som kan få deg til å føle deg bedre.
 • Tenk over fordelene ved å drikke mindre. Du får bedre søvn,  du går ikke så lett opp i vekt og du vil antageligvis føle deg mer opplagt dagen derpå.

Relaterte saker

Dette er en alkoholenhet

Gode alkoholfrie alternativer

Trenger du noen å snakke med? Her får du hjelp!