«Hvor mye er det greit å drikke foran barna?»

Én av fire kjenner foreldre som drikker for mye foran barn i jula. Julaften er barnas dag, men samtidig den dagen i jula vi drikker mest alkohol.

Skrevet av

Randi Hagen Eriksrud
Randi Hagen Eriksrud
Generalsekretær i Av-og-til

De fleste av oss kan huske hvordan det var å være barn og våkne opp på julaften. Med mager fulle av forventning til en dag hvor det meste er annerledes. Andre rutiner, andre lukter, og andre regler.  

Fra håp til skuffelse

For noen barlurer også klumpen i magen. De vet at julekvelden ikke bare er til for dem, det er også en voksenfest som kan være både vond og ekkel å være vitne til. Og selv om de håper og gleder seg, akkurat som andre barn, er engstelsen for å bli skuffet aldri langt unna. Den gjemmer seg bak hvert øyeblikk gjennom dagen, nesten som en adventskalender med spøkelser fra fortiden. Blir det slik jeg håper i år? Kommer mamma til å klare å la være å drikke? Kommer det til å bli hyggelig – sånn helt på ordentlig? Barn som har opplevd at mamma eller pappa drikker for mye kan ikke ta det for gitt. 

Av-og-til får vi jevnlig historier fra folk som opplevde at jula ble ødelagt av foreldres drikkingHistoriene handler om håpet som brast og ble til skuffelse. Og kanskje til slutt til en evig uro. En av dem som har tatt kontakt med oss er «Emma». Hun ble til slutt så usikker av alt bråket og kranglingen fra voksenfesten at hun tok med seg julegavene inn på rommet, for å åpne en av dem i fred under dyna, lengst mulig unna festen i stua. 

Barn merker at du har drukket før du tror

En av fire nordmenn har foreldre i sin omgangskrets som drikker for mye med barn til stede i jula. Det viser en fersk undersøkelse Respons har utført på oppdrag fra Vinmonopolet og Av-og-til. I samme undersøkelse kommer det fram at julaften er den dagen i jula vi drikker mest. Vi kaller julaften for barnas dag, samtidig som vi har som tradisjon å marinere den i øl, vin og akevitt. Det er et paradoks som altfor ofte går ut over barna.  

Barn merker raskt at voksne endrer seg når vi drikker alkohol. Vi ser, høres, og lukter annerledes enn vi pleier. Vi blir varme i kinnene og blanke i øynene. Vi ler høyere og oftere. Og alle som har forsøkt å skjule at de har drukket alkohol, vet at lukten avslører dem.  

Mange barn synes slike endringer er ubehageligeDet er skummelt å se at mamma eller pappa forandrer seg, og det er ensomt å merke at de voksne slår av foreldreradaren og ikke er like oppmerksomme på barnas ønsker og behov som de pleier.  

Fire råd om barn og alkohol   

Betyr dette at vi voksne aldri bør drikke når det er barn til stede? Ikke nødvendigvis. Så lenge du er sikker på at barna dine har det trygt og godt, er det greit å ta et glass eller to.  

Her er råd til deg som skal feire jul med barn til stede:  

  • Bruk alkovett. Tenk gjennom om, og i så fall hvor mange glass alkoholdu vil drikke i løpet av kvelden. De fleste barn svarer at de synes 0, 1 eller 2 glass er greit. Det kan være et fint utgangspunkt. Hvis du noen ganger har problemer med å stoppe i tide, bør du la være å drikke alkohol.  
  • Om dere skal være flere voksne til stede, er det lurt å snakke med hverandre og avtale hvordan dere gjør det med alkohol. Hva er greit, og hva er ikke? Et godt råd kan være at minst en voksen holder seg edru i tilfelle noe skulle skje. 
  • Snakk om alkohol med barnet ditt når du føler det er klar for det. Still konkrete spørsmål og ta svarene du får på alvor. Husk at barn aldri skal måtte ta ansvar for voksnes alkoholbruk. 
  • Dersom du er bekymret for at et barn ikke har det bra hjemme, er det viktig at du tar affære. Ring Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111 for å få råd fra fagpersonell. 

Alle barn fortjener en fredelig jul. Da er trygge voksne den beste julegaven de kan få.  


Innlegget ble først publisert i Nettavisen.

Relaterte saker