«Mange barn kommer hjem fra sydenferien med vonde minner»

I år lar alkovettorganisasjonen Av-og-til deg få oppleve sydenferien fra bamseklubben. – Når man ser hvordan barna kan oppleve voksnes drikking, tror jeg mange av oss må ta en ekstra runde med oss selv, sier alkovettleder Randi Hagen Eriksrud.

Bilde av ei jente som holder armen til en maskott

I fjor sommer lot mange seg røre av VR-filmen der voksne kunne oppleve en vanlig middag på sydenferie gjennom barnas øyne. I år tar organisasjonen Av-og-til perspektivet et steg videre, og lar deg se sydenferien gjennom en «sydenbamse».

– Dette er dessverre ikke fiksjon, men en trist virkelighet. Filmen er inspirert av en sann historie om en reiseleder som skrev til oss ei jente som ble glemt igjen i bamseklubben fordi foreldrene var fulle, sier Eriksrud og legger til:

– For alt for mange barn er ikke sydenferien bare bading, is og kos, men også vonde minner på grunn av voksnes drikking.

Saken fortsetter under filmen!

Ekstra sårbart i «syden»

Alkovettlederen tror det skjer noe med oss nordmenn etter sikkerhetskontrollen.

– Når vi skal på «sydenferie» er gjerne alkoholen mer tilgjengelig, og vi drikker i situasjoner vi normalt ville tenkt at det ikke var greit å drikke. Derfor er det ekstra viktig at vi alle husker godt alkovett i ferien, og tenker over om vi skal drikke, og når vi skal stoppe.

Hun minner om at sydenferien kan være en ekstra sårbar situasjon for barna.

– Man er langt borte hjemmefra, i en fremmed kultur med et ukjent språk. Hjemme kan man løpe over til naboen eller snakke med helsesykepleier når man synes mamma eller pappa drikker for mye alkohol, men den muligheten har man ikke når man er på ferie. Man er på en måte «fanget» i en eller to uker sammen med foreldrene.

Dette kan du gjøre hvis du ser fulle foreldre

Mange har kanskje følt på at de gjerne burde gjort noe når de har sett foreldre som drikker for mye alkohol rundt barn på ferie. Eriksrud oppfordrer til å lytte til magefølelsen, og ta grep om du tror barn har det vondt.

–  Selv om det er vanskelig å bryte inn, er det viktig at vi gjør det. Barnas velvære er viktigere enn vårt ubehag, minner Eriksrud om.

Hun oppfordrer også til å se og vise omtanke for barnet.

– Er det ikke naturlig å snakke med barnet, kan det være lurt å ta kontakt med andre ansvarspersoner. Det kan være for eksempel personalet på hotellet, de som jobber i baren eller representanter fra reisebyrået eller reiseselskapet.

– Dette er dessverre ikke fiksjon, men en trist virkelighet. Filmen er inspirert av en sann historie, sier Randi Hagen Eriksrud

Og trenger du noen å lufte tankene med, kan du anonymt og uforpliktende ringe til Alarmtelefonen for barn og unge.

– Her kan både barn og voksne ta kontakt på 116 111. Fra utlandet må du ringe +47 954 11 755. Dette er et godt tilbud, der fagpersoner kan hjelpe deg og gi deg råd, sier Eriksrud.

Relaterte saker