Hver fjerde nordmann vurderer hvit måned

- Etter en alkoholfylt desember, er det mange gode grunner til å ta en pause fra alkoholen i januar, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til.

En ung kvinne står foran julebelysning. Hun holder en kopp og har varme klær på.

Hver fjerde nordmann har vurdert å ta en hvit måned, altså la være å drikke alkohol i en måned. Det viser en undersøkelse Ipsos har gjort for Av-og-til i år. Eriksrud mener det er mange gode grunner til å ta en slik pause.

– Desember er stappfull av drikkeanledninger, og mange av oss drikker mer i jula enn vi gjør ellers i året. Da kan det være lurt å tvinge seg selv tilbake til hverdagen når januar kommer, sier hun.

Flest i Østfold og Oslo, færrest i Aust-Agder og Nordland

Det er noen regionale forskjeller mellom de ulike fylkene. Det er flest i Østfold og Oslo som har tenkt på å ta en hvit måned, og færrest helt i sør og nord i landet.

– Det kan handle om mye forskjellig. Kanskje vurderer færre hvit måned i Aust-Agder fordi færre har drukket for mye i desember. Uansett er det positivt at det blir mer oppmerksomhet om gevinstene av hvit måned her i Norge. I England har dette vært en trend i mange år, forklarer Eriksrud.

 

Kunne du tenke deg å ta en hvit januar?

Dette har andre svart

61%

Jepp! Jeg er klar!

23%

Tja, kanskje jeg skulle prøve?

16%

Nei, hvit måned er ikke noe for meg

Godt nytt for helsa

Forskning viser at det er mange positive helseeffekter forbundet med å redusere alkoholinntaket.

– Å kutte alkohol i en måned kan gjøre at du sover bedre, får bedre immunforsvar og går ned i vekt. Men den største helsegevinsten oppnår du hvis du klarer å redusere forbruket over tid. Det vil gi en rekke positive helseeffekter, som mindre risiko for sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes, sier Eriksrud.

Hun forteller at mange av de som tar en hvit måned klarer å etablere seg på et lavere alkoholinntak også etter at måneden med avhold er over.

Unge ivrigst på alkokutt

Ipsos’ undersøkelse viser at interessen for hvit måned varierer med både alder og bosted. Interessen er desidert størst blant de yngste i befolkningen. Hele 38 prosent i aldersgruppa 18-29 sier de har vurdert å ta en slik pause. Tendensen er den samme også andre steder i Europa. I London sier nå en tredjedel av unge under 25 år at de ikke drikker alkohol

– Her er det helt tydelig at det er de yngste som går foran. De er opptatt av helse, ønsker å spise og drikke sunt, og er ikke interessert i å kaste bort masse tid på å være bakfulle dagen derpå, sier Eriksrud.

 

Økt interesse for alkoholfritt

At interessen for alkoholfritt øker, er også tydelig i Vinmonopolets salgstall. I 2017 økte det totale salget av alkofritt med 12,2 prosent, mens det økte ytterligere med 12,7 prosent i 2018.

– Utvalget i alkoholfritt har blitt fantastisk mye bedre de siste årene. Det gjør det lettere, og mer spennende, for folk å kutte alkoholen uten at de må kompromisse med feststemningen eller smaken, sier Eriksrud.

Relaterte saker