Hva blir summen av gode grunner?

Nordmenns alkoholbruk har økt kraftig de siste tiårene og i stadig flere situasjoner blir det vanlig å drikke. Men hva skjer når kaffekoppen byttes ut med vinglasset?

De siste tiårene har det skjedd en endring i nordmenns drikkevaner. Fra å være mest kjent for den typiske helgefylla, har vi også lagt til oss hverdagsdrikking. Økningen i alkoholkonsumet de siste tiårene skyldes at vi i større grad sier ja takk til begge deler. Alkohol er ikke lenger nødvendigvis knyttet til selskap og festlige anledninger. Men også i mer dagligdagse situasjoner blir det stadig vanligere å drikke. Satt på spissen så er det alltids en grunn til å unne seg et glass, enten det er for å slappe av, som kos mens man leser en god bok, koble av fra jobbstresset, unne seg litt mens man lager middag eller belønne seg selv etter en hard treningsøkt. Listen over muligheter er det bare du som kan begrense.

I en rekke filmer som slippes på Facebook nå, belyser Av-og-til tematikken ved å vise frem absurde unnskyldninger for å ty til øl- eller vinglasset. Blant annet for å feire at realitystjernen Caitlyn Jenner har bursdag, at russedressen fortsatt passer og at det er et år siden du tok mandlene. Humor og overdrivelse brukes for å kommunisere rundt et alvorlig tema hvor mange nok kan kjenne seg igjen i den underliggende tematikken.

Et problematisk alkoholforbruk er gjerne noe som kommer gradvis. Man utvikler ikke alkoholproblemer på en dag eller en uke. Men drikker du gradvis mer over lengre tid, vil kroppen og hjernen også venne seg til alkoholen, toleransen blir stadig større og man trenger mer alkohol for å oppleve samme beruselse som tidligere. Samtidig øker gjerne behovet, og det kan på sikt føre til avhengighet.

Hvor mye drikker du?
Det er derfor viktig å være bevisst sitt eget forhold til alkohol. Spør deg selv hvor mye du drikker. Hvor på skalaen er du i forhold til venner og familie og i forhold til livssituasjonen din? Tar du et glass for smakens skyld eller som del av noe sosialt? Eller har du kanskje begynt å ta deg et glass både før, under og etter middag for å slappe bedre av? Kanskje er du i en tung periode akkurat nå og tenker at du fortjener eller trenger et ekstra glass?

Det kan være lurt å stoppe opp og tenke seg om hvis du ser at du kanskje har litt for mange gode grunner til å ta deg et glass. Bruk alkovett.

Se filmene her