Hvor mange glass tåler barnet ditt?

Alt for mange barn bekymrer seg over at foreldrene skal drikke for mye i julen. Kampanjen «Hvor mange glass tåler barnet ditt?» vil sette søkelyset på dette slik at vi voksne tenker oss ekstra godt om.

Barn som opplever at foreldrene drikker for mye finnes i alle barnehager og på alle skoler og i alle samfunnslag. Flere enn vi tror. Anslaget viser at minst 90 000 barn har en forelder som har misbrukt alkohol det siste året. Nesten hvert tiende barn.

Desember er en av årets absolutt fuktigste måneder og fylt av festlige anledninger. Når alkoholkonsumet i befolkningen stiger får det konsekvenser – også for de minste. For mange barn blir den tiden av året som skal være den aller mest koselige fylt av bekymring og utrygghet.

Saken fortsetter under filmen!

Mange gode krefter med på laget
Det er mange fantastiske aktører som støtter denne saken. Våre gode kampanjepartnere er: Actis – rusfeltets samarbeidsorgan, Barn av rusmisbrukere – BAR, Ja, Det Nytter, Blå Kors, Blå Kors-JEG SER, Voksne for barn, AEF,  Den Norske Kirke – Kirkerådet, Unicef, Røde Kors, Landslaget for rusfri oppvekst, Familieklubbene i Norge, IOGT, Junior- og barneorganisasjonen JUBA, Norges KFUK-KFUM, Norsk Sykepleierforbund, DNT, Norsk Barnelegeforening og Utdanningsforbundet.

AV-OG-TILs råd for en god julefeiring:

Hva kan du gjøre i din egen familie?

  • Bruk alkovett. Tenk igjennom på forhånd om du skal drikke, og i så fall hvor mye, når det er barn til stede.
  • Husk at barn ofte merker en endring i oppførselen din når du har drukket alkohol, og det skjer raskere enn du selv tror. Når du drikker alkohol, kan det være vanskelig å bedømme når det går fra å være trivelig til utrivelig for barna. Barn liker ikke å se at foreldrene er ruspåvirket, selv ikke en sjelden gang. Barn trives best med voksne som oppfører seg som de pleier.
  • Snakk om alkohol med barna dine når du føler at de er klare for det. Gjør alkohol til et «ufarlig» og naturlig tema. Følger du disse tipsene, kan det bli en fin prat:
    • Vær konkret og ta barnet på alvor.
  • Ikke bagatelliser eller avfei det barnet sier.
  • Vær åpen og interessert i det du blir fortalt.
  • Stiller du spørsmål, må du være innstilt på at du kan få upopulære svar eller vanskelige spørsmål tilbake.
  • Unngå ledende spørsmål.
  • Husk at barn aldri skal måtte ta ansvar for voksnes alkoholbruk.

 

Hva kan du gjøre hvis du ser et barn som sliter på grunn av voksnes alkoholbruk?

Ta kontakt
Hvis det gjelder et barn i nærmiljøet ditt, kan du snakke med det. Still åpne spørsmål. Vær vennlig og imøtekommende og vis barnet at du blir glad for å se det. Inviter gjerne barnet med på ting. Hvis du føler at barnet har tillit til deg, kan du for eksempel si: «Du ser litt trist ut i dag, hvordan har du det?» Husk at du aldri skal snakke nedsettende om barnets foreldre, uansett forhistorie.

Snakk med andre voksne
Det kan være fornuftig å dele bekymringen med noen andre som kjenner barnet, for eksempel en lærer, helsesøster eller andre voksne i nærmiljøet. Ser de det samme som deg?

Skulle du fortsatt være bekymret, kan du ringe det lokale barnevernet eller Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111.