– Fri bar har ikke noe i arbeidslivet å gjøre
Hele 57 prosent av oss har vært på sosiale jobbarrangement med fri bar. - Dette hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv, sier generalsekretær i Av-og-til.
Hele 57 prosent av oss har vært på sosiale jobbarrangement med fri bar. - Dette hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv, sier generalsekretær i Av-og-til.
– Dette er urovekkende. Alkohol er en risikofaktor for seksuell trakassering og andre hendelser som ikke hører hjemme i et arbeidsmiljø. Hvis du som arbeidsgiver legger opp til fri flyt av alkohol er du med på å øke risikoen for at noen av dine ansatte opplever ubehagelige, krenkende og i verste fall ulovlige hendelser i løpet av kvelden, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til.
I disse dager avvikles julebord med kolleger landet rundt. Alkohol er ofte en viktig ingrediens, med velkomstdrikk, to glass til maten, og kaffe og avec.
– Det er ikke feil å servere litt alkohol i jobbsammenhenger, men ledere må være bevisst alkoholens negative konsekvenser, og sørge for sosiale arrangementer som fungerer godt for alle ansatte. I det bildet hører ikke fri bar hjemme, sier Eriksrud.
Situasjonen er heldigvis i bedring. Stadig flere bedrifter og organisasjoner kutter ut å spandere sprit på sine arbeidstakere. Et annet riktig steg er at bedriftene også kutter ned på mengden alkohol som serveres til ansatte på julebord.
– Det er ofte når spriten kommer på bordet det virkelig sklir ut, så det er et steg i riktig retning. Det er bra at arbeidsgivere ser at dette har vært uheldig, og at for mye alkohol har negative konsekvenser for ansatte og arbeidsplassen, sier Eriksrud.
Men en stor jobb gjenstår.
– Jeg ønsker meg en julebordsesong der arbeidsplasser har en tydelig holdning til alkohol og hva som er greit og ikke greit, der de gode alkoholfrie alternativene er minst like tilgjengelige som alkoholen, og der ledere går foran som gode rollemodeller, sier Eriksrud.