Slik reagerer kroppen dagen derpå

Dehydrering, mindre energi, høyere hvilepuls og dårligere humør. De ubehagelige effektene av alkohol dagen derpå kan være mange. Hvorfor reagerer vi som vi gjør?

Alkoholen kan påvirke deg – ikke bare mens du drikker, men også etterpå. Hvis du har drukket mye alkohol dagen i forveien kan du oppleve å være ekstra sliten dagen derpå.

Søvn

Alkohol i små mengder kan virke beroligende og du kan derfor føle at den hjelper deg med å falle i søvn. Men faktisk er det slik at alkohol forstyrrer selve søvnkvaliteten. Resultatet kan bli urolig søvn og mange oppvåkninger, og den dype søvnen du trenger for å føle deg uthvilt, kan det bli for lite av. Spesielt kan det gå ut over søvnen hvis alkoholinntak var i moderate og store mengder.

Multitasking

Forskere har undersøkt bakruseffekter på multitasking, noe som er direkte relevant både i arbeidshverdagen og dagliglivet ellers. Bakrus er assosiert med dårligere humør, redusert årvåkenhet og lavere tilfredshet, og økt angst og mental utmattelse. Det gir dårligere ytelse når man gjør flere oppgaver, og det krever større innsats for å fullføre oppgavene, sammenlignet med når man ikke har bakrus. Bakrus svekker evnen til beslutningstaking og planlegging, som er viktig i hverdagen. Man har generelt et lavere aktivitetsnivå og gjør mindre av aktiviteter som krever mye innsats med bakrus.

Å kjøre bil er en av de vanlige daglige aktivitetene som er potensielt farlige, siden alkohol svekker kjøreevnen og øke sjansene for å havne i en ulykke. Mange studier har vist at det å kjøre bil eller sykle i beruset tilstand gir økt risiko for ulykker. Forskning viser at simulert kjøring på motorvei mens du opplever bakrus gir betydelig svekket kjøreevne, og forskning viser også at på relativt korte kjøreturer blir kjøreytelsen betydelig svekket under bakrus. Til tross for at kunnskapen om dette er godt kjent, er det dessverre mange som kjøre bil i bakrus.

Dehydrering

Alkohol reduserer kroppens nivå av et hormon som styrer urinmengden. Det gjør at du tisser mer, og kroppens væskebalanse blir generelt i ulage. Det er trolig en direkte sammenheng mellom den klassiske hodepinen dagen derpå og det at kroppen er blitt dehydrert på grunn av selve alkoholinntaket.

Trening

Alkohol påvirker muskelcellene og danner giftige nedbrytningsprodukter. Dagen derpå vil kroppen ha nedsatt prestasjonsevne på grunn av dehydrering, høyere puls og redusert energilager. Samtidig vil du være mer utsatt for skader og ulykker fordi reaksjons- og konsentrasjonsevnen er svekket. Dersom du skal være aktiv dagen etter, anbefales det å trene på lav intensitet, også for å unngå ekstra belastning på hjertet.

Bakrus og fyllesyke

Begrepet «bakrus» er godt kjent. Men hva er det egentlig, og hva skyldes det? De vanligste symptomene på  er hodepine, kvalme, uvelhet og uro og skyldes for høyt alkoholinntak. Når alkohol brytes ned dannes acetaldehyd, som er langt mer giftig for kroppen enn selve alkoholen. Dette nedbrytningsstoffet skaper ubehag. I tillegg har hjernen tilpasset seg rusmiddelet, og du vil få en slags abstinensfølelse. Kombinert med dårlig eller lite søvn og dehydrering, vil kroppen dermed føles syk, med hodepine, kvalme og oppkast.

Man kan oppleve bakrus etter hvilket som helst nivå av promille. Men ulike nivåer av drikking gir ofte ulik styrke på bakrusen. Bakrus oppleves mest alvorlig blant stordrikkere og alkoholikere. Og når man opplever bakrus oftere, øker også intensiteten av bakrusen. Dette er motsatt av det at man ved gjentatt drikking venner seg til mengden alkohol man konsumerer og får større toleranse for promille.

Innvirkning på bakrusen

Det er ikke kjønnsforskjeller i opplevelsen av dagen derpå. Dagsform og humøret man er i når man drikker har heller ikke særlig innvirkning på bakrusens alvorlighetsgrad. Men grad av drikking og fyll har stor betydning for hvor sterk bakrus man opplever dagen derpå.

Hastigheten på forbrenning av etanolen er den viktigste faktoren for bakrusens alvorlighetsgrad neste dag. I tillegg handler det blant annet om balansen mellom frie radikaler og antioksidanter og at acetaldehyd skaper en betennenlsesreaksjon, som igjen fremkaller bakrusen.

De som drikker alkohol og som også har et kosthold med riktige verdier av sporstoffet sink og vitamin B3 kan kanskje oppleve mindre alvorlige bakrus. Både sink og B3 er involvert i nedbrytning av etanol og acetaldehyd, noe som kan forklare dette.

Fylleangst

Etanol påvirker hjernen og nervesystemet, enten ved at den kjemiske balansen i hjernen endres eller ved at hjernens naturlige signaler etterlignes. Signalstoffet dopamin demper nervøsitet og hemninger og beroliger, mens endorfiner gir en velværefølelse. De psykoaktive stoffene bedøves i tillegg til at hjernens naturlige belønningssystem blir stimulert. Mens man fortsatt drikker alkohol vil kroppens nervesystem jobbe for å gjenopprette balansen ved at hjernen frigjør mindre egenproduserte molekyler. Når leveren så bryter ned etanolen oppstår det et underskudd som kroppen må dekke opp for. Det tar om lag et halvt døgn før nervesystemets normaltilstand er gjenopprettet. I perioden før dette opplever man den såkalte fylleangsten. Man blir nervøs og skjelven, nærtagende og folkesky, man har dårlig samvittighet og angrer. Noen opplever en slags depressiv reaksjon.

For å unngå bakrus og for å være opplagt dagen derpå, er det lurt å bruke alkovett. Tenk deg om før du drikker og bestem deg på forhånd hvor mye du skal drikke. På promillekalkulatoren kan du regne ut hvor mye ren alkohol du drikker, og hvor høy promille du har.

Kilde: 

Relaterte saker

Slik har korona påvirket drikkingen vår

Alt du må vite om alkoholabstinenser

Så mange kalorier er det i alkohol