Er champagnefrokost før barnetoget en god idé?

- Det er betenkelig at barnas store festdag er den dagen i året det er sosialt akseptert å drikke alkohol til frokost, sier Randi Hagen Eriksrud i alkovettorganisasjonen Av-og-til. 

I ukene før nasjonaldagen går mange barn rundt med sommerfugler i magen.

De gleder seg til 17. mai. I mange uker har de øvd seg på sangene de skal synge sammen med barnehagen eller klassen sin i toget. De har tenkt på lekene de skal være med på i skolegården etterpå. De ser for seg hvordan dagen skal bli fylt med solskinn og så mye pølser og is de kan klare å spise. Dessverre vil noen barn også i år oppleve at forventningene blir knust. Deres festdag vil bli preget av at de voksne de er sammen med, drikker for mye.

1 av 4 mener det drikkes for mye rundt barn på 17. mai

En undersøkelse Respons gjorde på oppdrag fra Av-og-til i 2019 viser at mange reagerer på alkoholbruk rundt barn på nasjonaldagen.

– 17. mai skal være barnas store festdag. 1 av 4 sier at de synes det drikkes for mye rundt barn på 17. mai, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til.

Av-og-tils undersøkelse tyder på at utfordringene er størst i de store byene. I byer med mer enn 100.000 innbyggere mener 33 prosent at det drikkes for mye på 17. mai med barn til stede, mens kun 15. prosent svarer det samme i bygder. Landsgjennomsnittet ligger på 24 prosent.

Champagnefrokosten vokser frem

I de siste årene har man i de største byene sett at fenomenet «champagnefrokost» har vokst fram.-

– Morgenen på 17. mai kan være stressende nok uten barn, men med barn kan nok mange kjenne seg igjen i at pulsen er høy når skjorter skal strykes, flagg skal huskes og man skal komme seg ut døren i tide. Når man så kommer seg til frokosten er det ikke uvanlig at man starter med å drikke alkohol på tom mage. Da går den gjerne rett til hodet, sier Eriksrud i Av-og-til.

Hun er bekymret for at mange barn kan oppleve ubehag som følge av voksnes alkoholbruk.

– På en dag med mye mennesker, inntrykk og uvante rammer er det ekstra viktig at barna har en trygg og god hånd å holde i gjennom Ett glass eller to med champagne på tom mage kan lett gjøre deg mer beruset enn du hadde planlagt.

Her er noen gode råd om barn og alkohol

Det er klart at man skal kose seg og virkelig feire grunnlovsdagen. 17. mai skal være noe spesielt, også for oss voksne. Men dersom du feirer sammen med barn, kan det være lurt å bruke alkovett og tenke gjennom på forhånd hvor ‘stor rolle du ønsker at alkoholen skal ha i feiringen.

– Når du har startet å drikke vil du fort skyve på grensene, hvis du ikke har bestemt deg på forhånd. Drikk godt med vann og husk å drikke minimalt dersom du feirer 17. mai rundt barn, råder Eriksrud.

Barn liker at foreldrene oppfører seg som de pleier. Når man drikker alkohol kan det være vanskelig for voksne å oppdage når det går fra trivelig til ubehagelig for barna. «Lykkepromillen» ser ganske annerledes ut for de som er små.

– Det vi opplever som positive effekter av alkohol, sånt som at du føler deg litt gladere, ler høyere eller blir litt varmere i kinnene, kan oppleves ekkelt eller ubehagelig for barna. Barn liker best foreldre som oppfører seg akkurat sånn som de pleier.

Relaterte saker

Alkohol foran barna? Dette bør du huske på!

Slik hjelper du barn som sliter med fulle foreldre

«Du får ikke denne sommeren tilbake – det gjør ikke barna våre heller»