Slik svarer du på spørsmålene barna stiller om alkohol

Du bør snakke med barna om alkohol fra barnealder av, og gjerne før de kommer i tenårene.

Denne samtalen er det best å ta når barnet selv inviterer til den, ifølge psykologspesialist Sonja Mellingen. Jo oftere og mer naturlig du snakker med barnet ditt om alkohol, jo lettere blir det for dere begge.

Det er aldri for tidlig å begynne praten om alkohol hvis du tilpasser samtalen til alderen på barnet. Ved å ha en åpen dialog signaliserer du til barna dine at dette ikke er farlig å snakke om.

– Ikke vær historieforteller

Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til, har følgende grunnleggende råd:

– Barn kan ha behov for å avklare de minste, helt praktiske ting som at «Nei, vær trygg. Nå som mamma har drukket et glass vin så skal hun ikke sette seg i bilen og kjøre», legger hun til.

– La dem få sette ord på hva som er greit og ikke greit og hva som kan oppleves skremmende.

Men på forhånd kan det være lurt å tenke gjennom hva du har lyst til å formidle og hvordan du vil gjøre det. Det er viktig å være åpen, ærlig og lyttende i møte med barn og unge.

Du skal heller være en informert lytter enn en historieforteller. Så må du prøve å undersøke hvor disse spørsmålene kommer fra, heller enn at du kommer med dine historier om hvordan dette er. Barn og unge kan være opptatt av noe helt annet når det gjelder dette med alkohol enn det du tror i det spørsmålet kommer.

Følger du disse rådene, kan det bli en fin prat:

  • Vær konkret og ta barnet på alvor.
  • Ikke bagatelliser eller avfei det barnet sier.
  • Vær åpen og interessert i det du blir fortalt.
  • Stiller du spørsmål, må du være innstilt på at du kan få upopulære svar eller vanskelige spørsmål tilbake.
  • Unngå ledende spørsmål.
  • Husk at barn aldri skal måtte ta ansvar for voksnes alkoholbruk.

Noen spørsmål og svar

Her er noen veloverveide svar som du kan støtte deg til hvis barna begynner å spørre:

Hvorfor drikker du og andre voksne?

– Jeg drikker fordi jeg liker smaken og fordi alkohol kan få oss voksne til å slappe av og føle oss bra. Men, det finnes andre måter å føle seg bra og avslappet på. Det finnes mange gode sider med å drikke alkohol, men også noen ikke så gode sider ved det. Alkohol er for eksempel ikke bra for kropper som fortsatt vokser. Derfor må man være 18 år før man kan drikke. Hva tenker du om at voksne drikker alkohol?

Hvordan føles det å være full?

– Du kan føle deg litt svimmel og hvis du er i godt humør kan alt virke mer morsomt. Men hvis du er trist, så kan du bli enda tristere. Alkohol er et slags forstørrelsesglass på følelsene våre. Når man drikker alkohol kan du også miste noen filtre og hemninger, og for eksempel bry deg mindre om hva du sier og gjør. Hvis du blir for full kan du også bli veldig dårlig dagen etterpå. Da kan du kanskje angre på ting du har sagt eller gjort.

Hva smaker alkohol?

– Ulike typer alkohol smaker forskjellig. Øl smaker mer bittert, mens vin smaker litt som sur saft. Som regel så liker man ikke smaken på alkohol første gangen man drikker.

Når drakk du første gang?

– Jeg er nysgjerrig på hvorfor du lurer på dette. Jeg drakk første gang da jeg var XX. Det var alt for tidlig og jeg skulle ønske jeg hadde ventet til jeg var 18.

Har du vært full?

– Hva tenker du det vil si å være full? Jeg har noen ganger drukket så mye at jeg ble dårlig dagen etterpå. Det var ikke så hyggelig.

Hvorfor drikker du så mye i ferier?

– Vi voksne drikker kanskje mer når vi har fri og vil slappe av. Hva synes du om at vi drikker mer i ferier?