Nær hundre tusen med båtførerpromille

En undersøkelse fra AV-OG-TIL viser at 99 000 personer førte fritidsbåt med promille i 2014. – Dette er en utfordring for sjøsikkerheten, sier leder i AV-OG-TIL Kari Randen, og fortsetter: – Mange overvurderer nok egne ferdigheter på sjøen når de har drukket alkohol.

De fleste vet at promille og båtføring er en dårlig kombinasjon, men mange undervurderer alkoholens påvirkning på kjøreferdighetene. Når man er påvirket av alkohol sløves hjernen og det blir vanskeligere å tenke konsekvenser av handlinger man gjør, noe som kan føre til uheldige situasjoner. Oppmerksomhet og reaksjonsevne blir også påvirket. At ni prosent av fritidsbåtfolket valgte å føre båt med promille i fjor, bekymrer både AV-OG-TIL og Sjøfartsdirektoratet.

Promille gjør ikke forskjell på amatør og sjøulk. Alle blir dårligere båtførere med promille. Godt sjøvett og godt alkovett henger sammen, sier Randen.

Drikker og dropper vesten

Sjøfartsdirektoratets statistikk over omkomne fra fritidsbåt de siste årene viser at minst hver fjerde omkomne har hatt promille, og at bare 4,7 prosent av dem brukte flyteutstyr.

– Det er en klar sammenheng mellom bruk av alkohol og ulykker. Sjansen for at det skal skje noe uønsket er mye større når båtføreren er påvirket av alkohol. Berusede folk har i tillegg en tendens til å droppe redningsvesten, som kan gi fatale konsekvenser når ulykken er et faktum sier sjøfartsdirektør Olav Akselsen.

Sjøfartdirektoratet, AV-OG-TIL og alle etater og organisasjoner på fritidsbåtfeltet står samlet bak Klar for sjøen-kampanjen, for å redusere de alkoholrelaterte ulykkene og dødsfallene.

 

Undersøkelsen er gjennomført av Ipsos MMI for AV-OG-TIL, i mai 2015 med totalt 1827 respondenter. Båtpromillespørsmålet er stilt til de som selv har eller disponerer fritidsbåt, herav er 516 respondenter.