Historien om Sondre

Sondre er åtte år. Sondre elsker å spille fotball og går aldri glipp av en eneste trening. Sondre har en stor og mørk hemmelighet som du aldri får vite.

Helt bakerst i lokalet på Høybråten og Stovner IL sitt klubbhus sitter Sondre Bulie. Han er klar for å se filmen Av-og-til har laget, inspirert av hans barndom med en mor som hadde alkoholproblemer. Idretten ble redningen. Statistene i filmen er barna i Høybråten og Stovner IL.

– Vi synes Bulies historie er veldig sterk, og vet at det er alt for mange barn som har det sånn. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at nesten 1 av 10 barn i Norge har en mor eller far som sliter med alkohol. For disse barna kan idretten bety mer enn vi aner, sier Elise Nyborg Eriksen, fungerende generalsekretær i Av-og-til.

Artikkelen fortsetter under filmen.

Usynlige ofre

HSIL-leder Håvard Braserudhaget sier klubben var glade for å kunne stille opp som statister i filmen.

– Dette er et veldig viktig tiltak fra Av-og-til som setter et alvorlig tema i dagslys. Vi er en stor klubb med mange aktive utøvere, så er det klart at dette er en problemstilling også hos oss. Det må vi ta med i bevisstgjøringen videre, sier Braserudhaget.

Klubben er en Se & bli sett-klubb, som er Av-og-til sitt arbeid for bedre alkovett i idrettslag.

– Vi er alle forbilder for noen. Derfor må vi både se andre, og vi blir selv sett.  Alle har en lik verdi, og holdninger er veldig viktig for oss, sier Braserudhaget.

– Sterk film

Etter å ha sett filmen synes Bulie at den gjengir hans oppvekst godt.

– Jeg får veldig blandede følelser når jeg ser filmen. På den ene siden er det en god og utrolig viktig film. På den andre siden kjenner jeg meg godt igjen, så det er trist å se dette, forklarer han.

Bulie er i dag sportslig leder i Skiold, og mener det er viktig at problemstillingen med alkohol og idrett løftes frem.

– Voksne må tenke seg om når man drikker alkohol. Jeg tror ikke det har noe for seg å nekte folk å drikke, men vi må bevisstgjøres om dette i idrettslag. Det tror jeg denne filmen bidrar til, sier Bulie.


Er du bekymret for et barn i idrettslaget? Her er noen råd om hva du kan gjøre.