Dette kan du gjøre hvis du ser fulle foreldre på ferie

– Det er viktig å vise barna at man bryr seg, råder Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i AV-OG-TIL. Her er sommerens viktigste råd fra alkovettorganisasjonen.

På ferie i utlandet drikker vi gjerne ekstra mye alkohol. For noen barn kan det gi ubehagelige opplevelser.

– Hjemme har barn som opplever at mamma eller pappa drikker litt mye kanskje muligheten til å trekke seg unna hvis de føler behov for det. I et nytt land og en fremmed kultur har ikke barna den muligheten. I motsetning til oss voksne kan ikke barna forlate festen hvis de synes stemningen har blitt ekkel, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL.

Mange legger merke til foreldre som kanskje drikker litt for mye rundt barna sine. Hva kan man gjøre i sånne situasjoner?

– Hvis vi ser barn som sliter på grunn av voksnes drikking, så skylder vi dem å ta grep. Hvis et barn holder på å drukne, tenker vi ikke at det er ekkelt å bli våt. Vi stuper. Sånn bør vi egentlig ha det når det kommer til foreldres drikking også. På ferie har ikke barn mulighet til å søke trøst hos en lærer eller en snill nabo, slik de kan hjemme. Derfor er det enda viktigere at du som voksen våger å gå inn i situasjonen, selv om du ikke kjenner barnet, råder Eriksrud.

– Hvis et barn holder på å drukne, tenker vi ikke at det er ekkelt å bli våt. Vi stuper. Sånn bør vi egentlig ha det når det kommer til foreldres drikking også.

Et barn du kjenner?

Hvert år får AV-OG-TIL mange anonyme historier fra mennesker som har vokst opp med foreldre som drakk for mye.

Mange forteller at det aller verste var at ingen andre voksne våget å gripe inn. Hvis det er et barn du kjenner, eller et barn som er en del av reisefølget ditt, er derfor anbefalingen å ta kontakt med barnet.

– Vis barnet at du ser hva som skjer. Still åpne spørsmål. Vær vennlig og imøtekommende og vis barnet at du bryr deg. Inviter gjerne barnet med på aktiviteter. Hvis du føler at barnet har tillit til deg, kan du for eksempel si: «Du ser litt trist ut i dag, hvordan har du det?» Husk at du aldri skal snakke nedsettende om barnets foreldre, uansett forhistorie, forklarer Eriksrud.

Om du kjenner foreldrene kan det også være lurt å snakke med dem når de er edru. Vær konkret og si hva du har sett, og hvorfor du tenker det er problematisk.

Et fremmed barn?

Situasjonen kan være litt vanskeligere hvis du ikke kjenner barnet, men eksempelvis ser det sammen med familien på samme hotell.

– Om situasjonen tillater det, kan det også være mulig å prøve å få kontakt med barnet, og spørre hvordan han eller hun har det, sier Eriksrud.

Om det ikke er naturlig å snakke med barnet, kan det være lurt å ta kontakt med andre ansvarspersoner. Det kan være for eksempel personalet på hotellet, de som jobber i baren eller representanter fra reisebyrået eller reiseselskapet. Fortell hva du har sett og spør om de kan holde øye med barnet.

Om situasjonen er uforsvarlig bør man ikke være redd for å ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge. Der kan du også får råd og anbefalinger. Denne når du ved å ringe 116 111 eller +47 954 11 755 fra utlandet.

– For barn som opplever denne situasjonen kan det bety alt at noen av oss som er rundt tar grep. Da bør vi også gjøre det, oppfordrer Eriksrud og avslutter med en oppfordring til alle foreldre i sommer:

– Kos dere masse, men bruk alkovett hvis du er på ferie med barn. Tenk gjennom om du skal drikke og når du skal stoppe. Still deg selv spørsmålet: Hvor mange glass tåler barnet mitt?