Alkohol er det farligste rusmiddelet i trafikken

Undersøkelser viser at selv om det er mer av trafikkfarlige legemidler og narkotika på norske veier, er alkohol det rusmiddelet som oftest avdekkes blant skadde og omkomne bilførere. 18 prosent av omkomne bilførere i perioden 2001-2010 hadde ulovlig høy promille.

98,6 prosent av befolkningen over 18 år mener man bør la være å drikke alkohol når man skal kjøre bil. Likevel er det mange som kjører med promille. Hver fjerde voksne har kjørt bil selv om de har vært usikker på egen promille.

Kjøring med promille er noe av det farligste vi gjør i trafikken. En påvirket sjåfør har både dårligere dømmekraft, tregere reaksjonsevne og responderer feil ved farlige situasjoner. I tillegg kjører han for fort og bruker ikke bilbelte.

– Risikoen en promillekjører utsetter seg selv og andre for er alt for stor. Det er på tide at alle tar dette innover seg og lar bilen stå om de har promille i blodet, sier Kari Randen, daglig leder i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL og legger til

Barn, myke trafikanter og andre bilister stoler på at den enkelte av oss er edru, følger trafikkreglene og viser hensyn i trafikken. Vi må alle vise oss den tilliten verdig. 

Alkovett i sommertrafikken

Alkoholforbruket øker i sommermånedene. Det blir en utfordring når mange skal ta bilen til og fra grilling, late dager på stranden og andre sommeraktiviteter.

Når vi pakker ned strandhåndklene, badmintonsettet, grillutstyret og rosévinen er det viktig å huske at promille også dagen derpå er farlig både for en selv og andre. Det er godt alkovett å la bilen stå hvis du er usikker på egen promille, sier Kari Randen, daglig leder i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL.