Slik er sammenhengen mellom alkohol og diabetes

Alkoholinntak påvirker kun i sjeldne tilfeller risikoen for å utvikle diabetes, og i så fall diabetes type 2. Derimot kan alkoholinntak skape problemer for dem som allerede har sykdommen.

Når vi drikker flytter alkoholen seg over i blodstrømmen uten å bli nedbrutt i magesekken – den brytes nemlig ned i leveren. Ettersom de fleste alkoholholdige drikker inneholder en del karbohydrater, vil det bidra til en blodsukkerøkning, noe som hemmer kroppens egenproduksjon av sukker de første timene etter at du har drukket. For personer med diabetes kan dette skape trøbbel.

Fakta om diabetes 
  • Diabetes er en sykdom som skyldes mangel på insulin eller manglende virkning av kroppens insulin.
  • Det finnes mange ulike typer diabetes, og diabetes type 1 og diabetes type 2 er de vanligste formene.
  • Fellesnevneren for diabetessykdom er at blodsukkeret svinger slik at man selv må regulere det.
  • I underkant av 250.000 har påvist diabetes i Norge i dag. Rundt 28.000 av disse har diabetes type 1, mens rundt 220.000 har diabetes type 2.
  • Diabetes behandles ved å senke blodsukkeret ved hjelp av livsstilsendringer, antidiabetika eller ved å tilføre insulin.

Les mer om diabetes på nettsidene til Diabetesforbundet.

Liknende symptomer

Alkoholinntak kan føre til lavt blodsukker noen få timer etter at vi har drukket, og så lenge som 8-12 timer etter alkoholinntak. Når personen med diabetes drikker blir det også vanskeligere å gjenkjenne symptomene på lavt blodsukker, både fordi han ikke lenger er like følsom for hvordan kroppen endrer seg, og fordi symptomene på lavt blodsukker og alkoholpåvirkning likner.

Mange med diabetes kan faktisk feilaktig bli vurdert som beruset, mens de i virkeligheten har lavt blodsukker. Liknende symptomer inkluderer sløvhet og manglende konsentrasjon, i tillegg til søvnighet, forvirring, talevansker og kvalme.

Kjenner du en med diabetes?

Personen som lever med diabetes bør være nøye med å informere vennene om diagnosen, slik at de vet hva de skal se etter som tegn, og hva de skal gjøre om blodsukkeret skulle bli for høyt eller lavt.

For deg som vil være til hjelp er det greit å vite at insulin kun settes ved høyt blodsukker. Ved lavt blodsukker er det derimot sukkerholdig, alkoholfri drikke som gjelder. Lavt blodsukker kan på lik linje med alkohol føre til bevisstløshet. Skjer det, er det viktig at de man er sammen med ringer 113, og at de skjønner at det ikke er et spørsmål om å sove av seg rusen.

Livet med diabetes krever mange tilpasninger og god planlegging, også for dem rundt. Det gjelder også når personen med diabetes planlegger å ta seg noen glass på fest. Men husk at følsomheten og oppmerksomheten går ned for hvert glass dere drikker. Det er bare nok en god grunn til å huske alkovett på festen.

Kilde 
  • Diabetesforbundet

Relaterte saker

Så mange kalorier er det i alkohol

Slik reagerer kroppen dagen derpå

Dette er en alkoholenhet