Alkohol og covid-19

Immunforsvaret beskytter oss mot bakterier, virus og sykdom. Alkohol svekker immunforsvaret. Det er derfor lurt å være ekstra bevisst på egne alkoholvaner under korona-epidemien.

Immunforsvaret består av spesialiserte celler og organer, og løselige proteiner som kan uskadeliggjøre bakterier, virus, sopp og parasitter.

Hvite blodceller spiller en viktig rolle i immunforsvaret. De kan kjenne igjen og angripe fremmede stoffer, og signalisere til andre deler av immunforsvaret at det behøver hjelp.

Alkohol har negative helseeffekter

Alkohol påvirker immunsystemet negativt. For eksempel reduserer alkohol de hvite blodcellenes evne til å eliminere infeksjoner, og kroppen får ikke satt i gang sine forsvarsmekanismer. Når immunforsvaret blir svakere, svekkes vår mulighet til å stanse infeksjoner, som covid-19.

Kroppen er mer utsatt for sykdom et helt døgn etter alkoholinntak. Det gjør deg mer utsatt for halsbetennelse eller andre bakterieinfeksjoner. Alkoholforbruk, og særlig høyt alkoholforbruk, kan føre til generelt dårlig immunforsvar og kan gjøre det vanskelig å for eksempel bli kvitt en langvarig forkjølelse.

Eldre og alkohol

Når man blir eldre, blir man mer sårbare for virkningen av alkohol. En eldre person tåler ikke like mye som han eller hun gjorde i yngre dager, rett og slett fordi nedbrytningen av alkohol i kroppen går litt langsommere, og man får derfor høyere promille som varer lenger. Dette øker i seg selv faren for ulykker og skader. Alkohol kan også endre hvordan medisinene man tar, virker på kroppen. Effekten av medisinene kan bli både sterkere og svakere enn legen har tenkt, og bivirkninger av medisinene kan også øke.

Alkohol vil også framskynde typiske aldringstegn. For eksempel kan svimmelhet, dårligere hukommelse og balanseproblemer forsterkes, hvis man drikker mer enn man burde. Mange kan også oppleve søvnproblemer og bli mer trøtte og slitne som følge av alkoholinntak.

Les mer om hvordan alkoholforsterker aldringstegn her.

Alkohol beskytter ikke mot covid-19

Verdens Helseorganisasjon (WHO) er bekymret over myter om at alkohol hjelper mot korona. Disse verserer blant annet i sosiale medier, og har fått fatale følger. I Iran er minst 300 personer døde og mer enn 1000 syke etter å ha drukket metanol som de trodde var en kur for koronaviruset.

Å drikke alkohol verken beskytter eller behandler covid-19 på noen slags helst måte. WHO oppfordrer til forsiktig bruk.

WHO ber land begrense tilgang til alkohol

Pandemien som herjer verden, er krevende å håndtere for folk. Mange har mistet jobben, bekymrer seg for økonomien og sitter hjemme i isolasjon. Mange er stresset, redde og frustrerte. Verdens Helseorganisasjon er bekymret for at alkohol skal gjøre situasjonen enda vanskeligere. De har derfor gått ut med en advarsel.

Alkoholbruk kan reduseres vår dømmekraft, og vi blir mer lemfeldige med vår behandling av smittevernreglene. Da skal det ikke mye til før smitten øker blant befolkningen.

Alkoholbruk kan også få alvorlige konsekvenser for folkehelsen. Psykiske plager blir tyngre å bære, og familier som har utfordringer knyttet til rus, psykisk og fysisk vold vil oppleve større utfordringer når de må leve så tett, så mange timer i døgnet. Et økt alkoholinntak øker også risikoen for at normaldrikkere utvikler et alkoholproblem. WHO har derfor bedt myndigheter verden rundt om å innføre tiltak som begrenser tilgangen til alkohol.

Få noen tips og råd til hvordan du kan holde på hverdagen her.

Les Folkehelseinstituttets smittevernråd til befolkningen her.

Relaterte saker

Lervig satser alkoholfritt: – Kvalitet fremfor kvantitet

Alkoholfrie Villbrygg: – Som å ta en slurk av skogen

Stian og Rachel prøver seg på #hvitjanuar