VR-kampanje fikk 300.000 nordmenn til å endre drikkemønsteret

Og nesten halvparten av befolkningen fikk med seg kampanjen Hvor mange glass tåler barnet ditt?. – Dette betyr mye for barn i hele Norge, sier fungerende generalsekretær Elise Nyborg Eriksen i Av-og-til.

Av: Sigbjørn P. Kiserud

– Disse tallene er overveldende, og vi skylder en stor takk til alle de som har bidratt til å dele budskapet om at man bør tenke over hvor mange glass barnet mitt tåler, sier Elise Nyborg Eriksen, fungerende generalsekretær i Av-og-til.

Hun har også vært prosjektleder for kampanjen der man kan oppleve å være Lukas (6) på sydenferie med fulle foreldre, ved bruk av VR-briller. Totalt ble filmene i kampanjen vist over 3 millioner ganger.

En fersk undersøkelse Ipsos har gjort på oppdrag fra Av-og-til viser at 17 prosent av de som så kampanjen, sier den hadde innvirkning på egen drikking i situasjoner med barn til stede.

– Det er et svært gledelig tall, sier Eriksen.

Kampanjen gjorde det naturlig å snakke om temaet

Undersøkelsen er gjennomført blant 512 personer i uke 26 og 27 denne sommeren. Den viser også at:

  • 85 prosent sier at kampanjen formidler et budskap de er enig i.
  • 44 prosent mener kampanjen kan bidra til at de endrer alkoholvaner sammen med barn.
  • 6 av 10 mener kampanjen gjør det mer naturlig å snakke med andre voksne om temaet.
  • 43 prosent av befolkningen hadde lagt merke til kampanjen før de svarte på undersøkelsen.

Saken fortsetter under filmen!

Færre henvendelser til alarmtelefonen

Tidligere i år meldte også Alarmtelefonen for barn og unge igjen at kampanjen ser ut til å ha hatt en direkte innvirkning på barn som sliter.

I Fædrelandsvennen 24. juli kunne vi lese at alarmtelefonen tidligere år har sett en økning av henvendelser tilknyttet rusproblematikk ved sommerstid, men i år har det vært en liten nedgang i slike henvendelser.

– Det er kanskje det viktigste målet vi har: At barn får en trygg og god oppvekst, med kjærlige og gode foreldre. At færre ringer alarmtelefonen for å snakke om voksnes rusbruk viser at vi er ett steg nærmere målet, sier Eriksen.