Trenger alkoholvanene dine en vårrengjøring?

For mange kan vintermånedene bli tunge, både for kropp og sjel. Er du en av dem som har druknet vonde følelser i alkohol er våren en god anledning til å endre vaner og løfte blikket.

Av: Hanne Hjelmungen Lorvik

Mange benytter våren som en anledning til å rydde i skapet. Men utover ubrukte jakker og jeans er det også flere dårlige vaner det kan være lurt å kvitte seg med. I en undersøkelse nettopp gjennomført av Ipsos oppgir 7,7 prosent at de har drukket alkohol for å døyve vanskelige følelser det siste året. Dessverre er det slik at alkohol heller kan forverre problemet, enn å gjøre det lettere å takle.

Kun en kortsiktig løsning

Vi har alle perioder i livet som kan være litt ekstra tunge eller vanskelige. Det kan være små eller store ting, som en tung livssituasjon, problemer på jobb eller at barna har flyttet ut hjemmefra. Dessverre kan det for enkelte være lett å ty til alkohol når dagene blir tunge, noe som kan gjøre situasjonen enda vanskeligere. I krevende perioder i livet trenger man å mobilisere kreftene, og da er alkohol en dårlig løsning.

For til tross for at alkohol på kort sikt kan virke som det lindrer enkelte symptomer ved angst og depresjon, vil den på lengre sikt kunne bidra til å opprettholde eller forsterke dem. Det er ikke uvanlig å utvikle symptomer på psykiske lidelser som en følge av alkoholbruk. Alkohol kan eksempelvis være en bidragsyter til symptomer som nedsatt stemningsleie, engstelse, nervøsitet, dårligere selvfølelse, lavt energinivå, uro og rastløshet.

Kvitt deg med den dårlige vanen

Vårens ankomst betyr at solen skinner stadig oftere, og mange ser fram til en lang og varm sommer. De lyse tidene kan være en motiverende faktor for mange for å jobbe seg ut av vinterdepresjonen. Og selv om det kan være vanskelig å få kontroll over drikkingen om det har gått litt for langt, er det fullt mulig om man er dedikert, og tar i mot hjelp fra andre.  For det er menneskelig å ha det vanskelig, og det er menneskelig å ville hjelpe.

Og du. Husk at selv om vårrengjøringen føles tung når du er midt oppe i det, så føles det så uendelig deilig når det er overstått.