Takk, Bente

Du åpner døren og slipper inn luft i et rom som er tettpakket av skyld, skam og tomme flasker.

Av: AV-OG-TIL

Denne uken starter NRK-serien «Forført av spriten». I den første episoden møter vi Bente.  Hun er en mor som på den blanke utsiden hadde alt på stell. Tre barn som alltid var velkledd. Rent hus og skinnende vinduer. Sminke og hår som alltid var perfekt.

Men bak fasaden var livet ganske annerledes. I perioder kunne hun drikke opp til en liter sprit om dagen. Som alltid rammer alkoholmisbruk de minste mest. Det er hjerteskjærende å høre hvordan Bentes sønner beskriver hverdagen med en mor som drikker. Hennes yngste forteller: «Som oftest så var hun i godt humør hvis hun hadde fått i seg kaffe om morgenen istedenfor sprit. Da ble jeg litt munter av det og da tenkte jeg at dette blir en god dag. Hvis det ikke lukter kaffe, da oppfører jeg meg deretter.»

For oss som jobber med denne tematikken er dette dessverre gjenkjennbart.

Små detektiver

Barn som vokser opp i hjem preget av alkohol utvikler ofte en ekstra følsomhet for stemninger i hjemmet og humørsvingninger hos de voksne. For barna blir det som å leve sammen med en tikkende bombe, uten at man helt klarer å finne løsningen på hva som får ham eller hun til å gå av.

«For barna blir det som å leve sammen med en tikkende bombe, uten at man helt klarer å finne løsningen på hva som får ham eller hun til å gå av.»

Mange barn jobber i skjul som små detektiver for å kunne klare å forutse «smellen» slik at de kan stålsette seg før den kommer. På den måten er de klare når den vanligvis så flotte mammaen eller pappaen forandrer seg og blir ubehagelig og vanskelig å forholde seg til.

Hemmeligheten

Barn med foreldre som drikker for mye er like forskjellige som alle andre barn og de reagerer naturligvis ulikt på å leve under et slikt press. Men felles er ofte hemmeligholdet. De oppfatter fra en tidlig alder at dette med alkohol er noe man skal skjule.

Det kan være vanskelig å slippe noen innpå seg og samtidig kunne klare å holde på den vonde hemmeligheten. Sønnen til Bente beskriver hvordan han var redd for å ha med seg venner hjem fordi han aldri kunne vite hvilken form moren var i.  Sånn skal det ikke være og derfor må vi jobbe for å bryte tabuer og få en økt åpenhet rundt alkohol. Barn skal ikke måtte dekke over voksnes alkoholbruk. Heldigvis hadde Bentes barn hverandre og etter hvert fikk sønnen en kjæreste han kunne betro seg til. Og de hadde en mamma som klarte å finne styrke til å snu livet sitt rundt.

En viktig historie

Første episode av «Forført av spriten» forteller en viktig historie. Den fortelle om en mor som desperat pakket inn spritflasker på polet for å late som om hun skulle gi de bort i gave. For så å dra hjem og tømme dem selv. Det handler om en storesøster som må ta et alt for stort ansvar og være «mammaen» til to lillebrødre. Det handler om fyllekjøring, selvmordsforsøk og et fullstendig svik.

Men dette er også en historie fylt av håp, styrke, kjærlighet og humor.  For det er menneskelig å ha det vanskelig og det er menneskelig å miste fotfestet. Det er også mulig å reise seg til tross for at man er langt nede.

Hver morgen står det barn og unge opp i dette landet og lurer på hvordan de skal komme seg gjennom dagen. De lurer på hvordan de skal klare å passe på at mamma eller pappa ikke drikker for mye. De bekymrer seg over hva som kommer til å møte dem når de kommer hjem fra skolen eller barnehagen. De tror de er alene, men sannheten er at de deler skjebne med svært mange. Det er bare så få som våger å snakke om det. Ved økt åpenhet så våger kanskje flere både barn og voksne å søke hjelp.

Så takk, Bente.