Rekordmange Av-og-til-kommuner i 2017

Hele 13 nye kommuner gikk inn i samarbeid med Av-og-til. Totalt er det nå 51 Av-og-til-kommuner i hele Norge.

Av: Sigbjørn P. Kiserud

– 2017 var et fantastisk år for det lokale arbeidet til Av-og-til, sier Marte Sletten, fungerende generalsekretær i alkovettorganisasjonen.

Aldri før har så mange kommuner i løpet av et år gått inn i samarbeid med Av-og-til.

– Det kan virke som om ryktet om Av-og-til nå sprer seg som ild i tørt gress. Nå ser vi at nabokommuner ofte melder inn at de også vil bli en del av samarbeidet, sier Sletten.

– Får frem det beste

Gjennom Av-og-til lokalt får norske kommuner bistand til praktisk, enkel og gratis alkoholforebygging. Av-og-til bidrar med kvalitetssikret materiell og kunnskap fra nasjonale informasjonskampanjer om alkovett. Kommunene får samtidig mulighet til å bruke informasjon lokalt, ved å tilpasse og sette i gang arbeidet lokalt.

– Jeg opplever at dette samarbeidet får frem det beste i både oss og i kommunene. Sammen får vi til veldig gode resultater, sier Sletten.

Her er de nye Av-og-til-kommunene i 2017:

Bømlo, Forsand, Gjesdal, Gloppen, Lebesby, Lier, Sande, Sandnes, Selje, Stange, Ullensaker, Ørsta og Åseral.

Stor aktivitet lokalt

Det siste året har Av-og-til kommuner landet rundt deltatt på en rekke ulike arrangementer og lokale tilstelninger. Her er noen eksempler:

  • Sandnes  kommune hadde i mai og juni felles samlinger for alle 7. klassinger med foreldre i byen. Totalt hadde kommunen 27 samlinger hvor foreldre fikk informasjon om ungdom og alkoholbruk. På samlingene ble materiell fra Av-og-tils nettportal for «kjipe foreldre» presentert.
  • I mai ble nytt idrettsanlegg åpnet i Risør. Her deltok Risør kommune og fortalte om kampanjen Se & bli sett, og viktigheten av en alkoholfri idrett.
  • På Ålesund trebåtfestival i juli var Ålesund kommune til stede og delte ut blant annet lakrisbåter og tatoveringer til barna. Med seg på turen fikk alle som var innom en oppfordring om å vise godt alkovett på sjøen i sommer.
  • I Etne og Vindafjord var den lokale koordinatoren i desember med på ruskontroll sammen med politiet. Over 60 ble stoppet og alle fikk med seg en julehilsen fra Av-og-til på veien videre.