Råd om barn, alkohol og julefeiring

3 gode råd for å sikre en knirkefri jul.

Av: Sigbjørn P. Kiserud

Av-og-til sin julefilm om 9 år gamle Malin som teller hvor mye pappa drikker har nå blitt vist nesten 2 millioner ganger.

– Jeg tror denne filmen har blitt vist så mange ganger fordi mange kjenner seg igjen. Det er tydelig at vi har truffet en nerve i befolkningen, som gjør at så mange deler filmen i sosiale medier, sier Kari Randen, daglig leder i Av-og-til.

Mange lurer på hvordan de skal håndtere alkohol i jula. Her er tre enkle råd fra Av-og-til:

1. Bruk alkovett. Tenk igjennom på forhånd om du skal drikke, og i så fall hvor mye du skal drikke, når det er barn til stede.

2. Husk på barna. De merker ofte en endring i oppførselen din når du har drukket alkohol, og det skjer raskere enn du selv tror. Når du drikker alkohol, kan det være vanskelig å bedømme når det går fra å være trivelig til utrivelig for barna. Barn liker ikke å se at foreldrene er ruspåvirket, selv ikke en sjelden gang. Barn trives best med voksne som oppfører seg som de pleier.

3. Ta praten. Snakk om alkohol med barna dine når du føler at de er klare for det. Gjør alkohol til et «ufarlig» og naturlig tema. Følger du disse tipsene, kan det bli en fin prat:

  • Vær konkret og ta barnet på alvor.
  • Ikke bagatelliser eller avfei det barnet sier.
  • Vær åpen og interessert i det du blir fortalt.
  • Stiller du spørsmål, må du være innstilt på at du kan få upopulære svar eller vanskelige spørsmål tilbake.
  • Unngå ledende spørsmål.
  • Husk at barn aldri skal måtte ta ansvar for voksnes alkoholbruk.

Hva kan du gjøre hvis du ser et barn som sliter på grunn av voksnes alkoholbruk?
Ta kontakt
Hvis det gjelder et barn i nærmiljøet ditt, kan du snakke med det. Still åpne spørsmål. Vær vennlig og imøtekommende og vis barnet at du blir glad for å se det. Inviter gjerne barnet med på ting. Hvis du føler at barnet har tillit til deg, kan du for eksempel si: «Du ser litt trist ut i dag, hvordan har du det?» Husk at du aldri skal snakke nedsettende om barnets foreldre, uansett forhistorie.

Snakk med andre voksne
Det kan være fornuftig å dele bekymringen med noen andre som kjenner barnet, for eksempel en lærer, helsesykepleier eller andre voksne i nærmiljøet. Ser de det samme som deg? Skulle du fortsatt være bekymret, kan du ringe det lokale barnevernet eller Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111.