Naive foreldre kan gi mer ungdomsfyll

En av tre tror ungdom drikker mer ansvarlig hvis de får smake alkohol hjemme før fylte 18. - Feil og farlig, advarer alkovettleder Randi Hagen Eriksrud i Av-og-til.

– Her er forskningen helt tydelig: Barn som får smake alkohol tidlig drikker mer og oftere enn sine jevnaldrende. En tidlig debutalder øker også sannsynligheten for at barnet utvikler et problematisk forhold til alkohol i voksen alder. Det er alvorlig at så mange nordmenn tror det er motsatt, sier Eriksrud.

Drikker det de får tak i

I en undersøkelse nylig gjennomført av Ipsos på vegne av Av-og-til, kommer det frem at hver tredje nordmann tror de kan lære ungdom å drikke ansvarlig ved å la dem smake alkohol hjemme med foreldre. En av seks tror de har mer kontroll på drikking blant ungdom, hvis de sender med ungdommen alkohol på fest.

– Det stemmer dessverre heller ikke. Den ubehagelige sannheten er at ungdommen drikker det de får tak i. Både rusbrus, øl, cognac og hjemmebrent går ned. Får de med seg alkohol hjemmefra drikker de bare det i tillegg, sier Eriksrud.

Sett tydelige grenser

Hun oppfordrer foreldre til å være spesielt oppmerksomme når ungdommen nærmer seg videregående.
– Ungdata viser et tydelig mønster blant ungdommen. Noen begynner å drikke allerede tidlig på ungdomsskolen, men den store økningen ser vi fra 10. klasse og utover. Samtidig er dette en tid da ungdommen får mange nye venner, og det er vanskeligere å holde oversikten. Da er det viktigere enn noen gang at foreldre er tydelige og trygge, sier Eriksrud.

Hun har klare råd til foreldre som har tenåringer i huset.

– Ungdommen ønsker seg en forelder, ikke en kompis. Sett tydelige grenser, og ikke tro at du kan lære ungdommen om alkohol ved å gjøre alkoholen tilgjengelig for dem. Ungdomstiden er en tid de utforsker grenser, og de fleste vil uansett bli stilt overfor valget om å drikke eller ikke. Forelder, ikke vær med på drikkepresset.

Relaterte saker