1,2 millioner svensker har tatt alkotest – Nå kommer den til Norge

Sveriges største selvtest av alkoholvaner kommer nå til Norge. – Vi vil la folk få en vurdering av sitt alkoholkonsum og hvilken risiko det medfører, sier Randi Hagen Eriksrud i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

I dag lanseres Drikkestatus, en test hvor hvem som helst kan legge inn hvor mye de drikker, hvor ofte de drikker og hvordan de selv opplever drikkingen. Resultatet er et svar på om alkoholkonsumet ditt innebærer risiko, og hva du bør gjøre videre.

Når har man egentlig et alkoholproblem? Vi vet at mange lurer på hvor grensen går, og om de har et problem. Nå kan de få en tilbakemelding på drikkevanene dine, enkelt, raskt og gratis, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til. Test din Drikkestatus her!

Nesten 2 av 10 i risikogruppen

Testen er utviklet i samråd med IQ-initiativet i Sverige, og basert på den svenske testen Alkoholprofilen som årlig brukes av hundretusener. Håpet er at like mange skal benytte seg av verktøyet her til lands. Generalsekretæren i Av-og-til tror mange nordmenn vil få seg en overraskelse.

– Alkoholbruk kan oppleves som vanskelig å snakke med andre om. Derfor er vårt håp at å ta en slik test skal være et lavterskel første skritt på veien. Mange vil nok få en aha-opplevelse når de tar testen og ser svart på hvitt hvor mye de drikker. Det er positivt. Vi i Av-og-til ønsker at flere skal få et bevisst forhold til sin alkoholbruk.

Eriksrud peker på at nesten 2 av 10 nordmenn drikker på en måte som kan medøfre risiko.

– Vi omgir oss med alkohol hele tiden. I jobbmøter, venninnekvelder, foreldrekvelder i barnehagen, på fest eller når du har det tøft. Men alkohol er ikke bare et gode. For alt for mange er det også noe vondt og vanskelig.

Randi Hagen Eriksrud i alkovettorganisasjonen Av-og-til

Vil nå unge

Testen har spesielt unge voksne som målgruppe og i Sverige blir 44 prosent av testene gjennomført av unge voksne mellom 18 og 25 år.

– Dette er en målgruppe det er vanskelig å nå med budskapet om godt alkovett. Erfaringene fra Sverige er imidlertid at man her klarer å bryte gjennom lydmuren, med et konkret verktøy som unge selv ønsker seg og søker etter, sier generalsekretæren.

Hun peker på at unge voksne er i en fase der man har ekstra stor risiko for å utvikle et alkoholproblem.

– Man er i en livsfase der man studerer eller er fersk i arbeidslivet. Man har gjerne ikke etablert familie, og har mulighet til å drikke så ofte og så mye man selv vil. For noen kan studietiden være porten til mer alvorlige problemer.

Hun oppfordrer alle som er i tvil om de drikker for mye til å ta grep.

– For mye alkohol kan være skadelig både for deg og de rundt deg, avslutter Eriksrud.

Relaterte saker