– Mange forteller at de føler seg utrygge hjemme nå

Helsesykepleier Tale Maria Krohn Engvik, kjent som Helsesista i sosiale medier, tror mange barn og unge er i overlevelsesmodus akkurat nå.

Mange barn opplever i disse dager å miste de arenaene der de tidligere kunne få et avbrekk fra mamma eller pappas alkoholbruk. Hvordan tror du denne situasjonen oppleves for barn som ikke har det så greit hjemme til vanlig? 

Etter at skolene stengte har jeg fått en økning av meldinger på Snapchat fra barn og unge som forteller at de føler seg utrygge hjemme. Som forteller at voksne er sinte, irriterte og krangler mer enn før.

Det er endel barn og unge som føler seg fanget. De er på rommene sine. De vet ikke helt hva de kan gjøre, om de kan gå ut og de savner veldig vennene sine og andre gode personer de har brukt å snakke med utenfor hjemmet. Mange savner omsorg og kjærlighet fra andre personer enn de man bor med. Jeg tenker mye på de mindre barna som ikke har hverken utstyr eller mulighet til å snakke og kommunisere med andre over chat og FaceTime. Jeg tror at mange bare er i overlevelsesmodus akkurat nå, mange er usikre og mange er til tider redde.

Bruk telefon og videochat

Hvordan kan man oppdage barna som lever med foreldre som drikker for mye alkohol, samtidig som man overholder myndighetenes råd og regler om å holde avstand?

Det er et vanskelig spørsmål siden vi alle må holde avstand, være hjemme, ta vare på oss selv og våre. Jeg tenker likevel at alle barnehagelærere, lærere, trenere – alle som har sine flokker med barn skal tenke ekstra på barna sine nå. Er det noen de skulle tatt en ekstra telefon til? Det er mange som er kreative og tar i bruk digitale løsninger for å holde tett kontakt og oppfølging med sine barn og unge nå. Det heier jeg på.

Jeg tenker det er viktig at man som hovedregel forsøker å kommunisere med barna som er hjemme via bilde på FaceTime eller videochat. Den nonverbale kommunikasjonen vår er viktigere enn vi ofte tenker over, og man kan få et helt annet inntrykk av hvordan noen har det – når man kan se hverandre.

Husk at det er greit å be om hjelp

Hva kan man gjøre i disse dager for å hjelpe barn og unge som sliter på grunn av voksnes alkoholbruk? 

Det er viktig å vise at man er der på ulike måter. Ta kontakt ofte. Hvis man kjenner til familier hvor man vet at det er mye alkohol, så husk at så lenge alle er friske og ingen er i karantene, kan barna ha 1-2 lekevenner. Kanskje kan man invitere til lek.

Jeg tror også at det er klokt å kommunisere ut at det ikke er lett å være voksen i denne tiden. Situasjonen vi er i gjør at de fleste vil oppleve at følelser og humør svinger, og at det er ingen skam, men heller en ærlig sak å si at nå er det litt mye. Si til alle at det er lov å be om hjelp og støtte om man på ulike måter er redd for å skade sitt barn med ord eller handlinger. Jeg har selv snakket med oppegående voksne som sier til meg: «Nå forstår jeg hvordan vold kan skje».

Ring en venn, ring en hjelpetelefon. Gå en tur om du kan. De rådene gjør godt både for små og for store.

Relaterte saker