Look who’s docking now

Med sommerværets retur lanserer vi også årets Klar for sjøen-film. Vår mann har fått seg en partner.

Av: Hanne Hjelmungen Lorvik

Årets Klar for sjøen-film er lansert, og denne gangen blir vår mann overgått – Og Lene Røkke Mathisen (37) er dama som gjør jobben.

Kvinnelig båthelt – privat og på film

Hun er årets båthelt i Av-og-til-film for godt alkovett i båt. Den rollen fikk hun fordi hun har opparbeidet seg en solid båtkompetanse over flere år.

– For tre år siden flyttet jeg alene til et hus på en øy uten ferje- eller broforbindelse. Da måtte jeg bare lære meg å føre båt, og har etter hvert lært meg en del nyttige triks, smiler hun.

Se vår mann bli overgått av vår kvinne her:

Båthelten savner flere kvinnelige rollemodeller på sjøen.

– Det er ikke veldig mange filmer og reklamer selv i 2018 som viser frem damer som fører båt. Det er veldig tradisjonelt fremstilt. Derfor synes jeg det er så kult at jeg fikk denne muligheten, sier hun.

Det reflekteres også i det reelle båtlivet. I en undersøkelse gjennomført av Respons analyse på vegne av Av-og-til oppga kun 20 prosent av kvinnene at de hadde ført båt de siste fem år, mot 48 prosent menn.

Positiv utvikling

– Selv om det har vært få ser jeg nå at stadig flere har en liten båt sjøl. Der vi bor er det en gjestebrygge og nå når det har vært så flott vær har det vært masse småbåter innom med damer som skal ha piknik ute på øya. Det er herlig å se, smiler hun.

Og denne utviklingen kan også være positiv for tryggheten på sjøen. Kvinner topper nemlig flere positive statistikker.

– Kvinner som fører båt er sjeldnere involvert i ulykker, de drikker mindre på sjøen, og de ønsker heller ikke å sitte på med berusede førere. Flere kvinner på sjøen kan absolutt ha en positiv effekt for et tryggere båtliv, mener Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.