Lar være å føre båt

Så mange som 1 av 6 har latt være å føre fritidsbåt fordi de synes det er vanskelig å legge til. Ved å overkomme den hindringen kan man ta større del i båtlivets gleder og frihet, og samtidig øke sikkerheten, mener Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til.

Av: Trude E. Gaare

– Det er mye å tenke på når man skal legge til ved kai, båtplass eller øyer. Men det er noe alle kan lære seg. Vær forberedt, ta det med ro, ta hensyn til vær og strøm, og vær edru. Med litt øvelse og et klart hode klarer man det fint.

Vil ha flere til rors – gjerne damer

Av-og-til samarbeider med alle aktørene på fritidsbåtfeltet for å redusere ulykker og dødsfall fra fritidsbåt. At flere kan ta roret og manøvrere båten kan være avgjørende hvis noe uforutsett skulle skje. Å få flere kvinner til rors vil i tillegg bety flere edrue båtførere.

– Kvinner drikker sjeldnere enn menn i båt, derfor ser vi det som en klar fordel for sjøsikkerheten om flere kvinner tok roret. Med årets kampanjefilm håper vi å inspirere til det, like mye som å framsnakke alkovett og å underholde, sier Eriksrud.

I filmen «Look who’s docking now» møter vi igjen den litt harry båtføreren som gikk verden rundt i 2015. Denne gangen lar han seg imponere av en kvinne i en skinnende Chris Craft. Hun er minst like god som han til å legge til som en sjef. Kvinnen spilles av Lene Røkke Mathisen (bildet), en kystforvalter som «meldte seg til tjeneste» til denne rollen, fordi hun liker utfordringer og brenner for sjøsikkerhet. Hun har mer erfaring som båtfører, enn som skuespiller.

– Som øyboer har jeg blitt vant til å sette sjøbein, men jetmotoren på Chris Craft’en var god å ha. Det gjorde det litt enklere å holde balansen på akterenden, og samtidig utføre de elleville triksene. I det daglige foretrekker jeg helt vanlig manøvrering og fortøyning ved kaia i Haugesund, sier Mathisen. Hun har bosatt seg på en øy uten bro- eller fergeforbindelse, og tar seg til og fra arbeid i Kystverket med sin gamle 14 fot Sport fisher. Da hun flyttet til Vibrandsøy hadde hun ikke kjørt båt på mange år. For å komme over utfordringen det var og for å bli trygg i båten, kjørte hun den rundt i en uke.

Mange har endret drikkevaner i båt

«Dock like a boss» og alkovett ble for alvor koblet sammen i 2015, da en litt harry fyr i en sjabby båt imponerte folk over hele verden. En situasjon alle båtførere frykter å dumme seg ut i, ble nøkkelen til å få båtfolk og landkrabber til å snakke om sjøsikkerhet. Etter det har sjøsetting og dansing krevd et klart hode. Filmene har vært vist over 38 millioner ganger, verden over og har bidratt til at mange tusen båtførere i Norge har endret sine drikkevaner i båt.

– Det er veldig bra at flere og flere båtførere utviser godt alkovett. Vi har fortsatt en vei å gå før det er like naturlig å være en helt edru båtfører som en helt edru bilfører, så holdningsarbeidet fortsetter, avslutter Eriksrud.