– Kjipe foreldre bidrar til å stoppe smitten

Mange tenåringer prøver alkohol for første gang i august. – Denne høsten er det viktigere enn noen gang at foreldre snakker med ungdommen om alkohol og festing, og tør å sette grenser, sier Randi Hagen Eriksrud i Av-og-til.

Skolestart og høst henger ofte tett sammen med ungdomsfester og alkohol.

– Erfaringsmessig vet vi at mange unge kommer til å drikke sine første dråper alkohol i disse dager. Det er alltid risikabelt, men i år har ungdomsfestene fått en ekstra risikofaktor. Når vi bruker alkohol blir vi mindre bevisste og kan bli mer avslappet med håndvask og avstandsregler. Nå trenger tenåringer mer enn noen gang foreldre som setter tydelige grenser, og tør å høre at de er kjipe, sier Eriksrud.

De siste dagene har det kommet frem at smitten av covid-19 har spredt seg spesielt hyppig blant unge, ifølge helseminister Bent Høie.

– Det er veldig alvorlig. Sommer, sol og smittetall av det beskjedne slaget har fått mange til å glemme smitteråd- og regler, sa Høie på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

– Ungdom og alkohol er en farlig cocktail

– Er det så farlig om en ungdom prøver alkohol?

– Ungdom bør venter lengst mulig med å drikke. Hjernen vokser fram til man er 25 og alkohol kan påvirke denne utviklingen. I tillegg henger lav alder for alkoholdebut sammen med høyt konsum og økt sannsynlighet for alkoholproblemer i voksen alder, forklarer Eriksrud.

Hun peker på at det alltid er alvorlig når ungdom under 18 år drikker alkohol.

– Vurderingsevnen blir dårligere, og det blir lettere å utsette seg selv og andre for unødig risiko. Risikoen for ulykker stiger under alkoholpåvirkning, og sex man angrer på skjer oftere når man har drukket. Ungdom og alkohol er kort sagt en farlig cocktail, sier hun.

Synes du det er greit at unge under 18 år drikker alkohol?

Dette har andre svart

8%

Ja

92%

Nei

– Ungdom har betalt en høy pris

På toppen av dette kommer altså utfordringen med smitte.

– Jeg tror vi alle må være ærlige på at vi kjenner oss igjen i at meteren blir kortere når promillen stiger. Derfor bør foreldre være ekstra på vakt i disse dager.

Eriksrud påpeker at unge generelt sett har vært flinke til å bidra til å stanse smitten. Og de har betalt en høy pris.

– Pandemien er ekstra tøff for ungdommen. Mange unge forteller om ensomhet og psykiske utfordringer. Nå må foreldre og unge sammen vise ansvar, så vi slipper å stenge samfunnet mer enn nødvendig, oppfordrer Eriksrud.

Relaterte saker