Frykter mer drikking blant foreldre på 17. mai

Av-og-til er bekymret for at foreldre vil drikke mer foran barna på årets nasjonaldag.

-Vi er redd færre barnearrangementer og flere hjemmefeiringer vil bety mer alkohol foran barna, sier generalsekretær Randi Hagen Eriksrud. 

Hun ber foreldre være bevisste på alkoholinntaket når mange av de vanlige aktivitetene faller bort.

-Jeg vil råde foreldre til å tenke seg godt om før de åpner champagnen i år. Med mer tid hjemme kan ett glass fort bli til tre. Det er for mye foran barna, sier Hagen Eriksrud.

Barn blir fort utrygge når voksne drikker alkohol. Det er viktig at vi voksne vet hvor grensa går, og når det går fra trivelig til ubehagelig for barna, sier Eriksrud.

Blir utrygge

Eriksrud forteller at barn liker at foreldre er som de pleier, og at det skal lite alkohol til før barna merker en forskjell.

-Barn blir fort utrygge når voksne drikker alkohol. Det er viktig at vi voksne vet hvor grensa går, og når det går fra trivelig til ubehagelig for barna, sier hun.

Hun ber voksne huske på at «god stemning» ikke alltid er det samme for voksne som for barna. De effektene av alkohol som voksne kanskje tenker er positive, kan for barna oppleves ubehagelige.

-Når vi voksne hever stemmen, er litt tettere på eller ler litt høyere under feiringen, tenker vi gjerne at vi bare har det ekstra hyggelig. For barna kan dette oppleves ekkelt og ubehagelig, påpeker hun.

På barnas premisser

Eriksrud tror mange har lett for å unnskylde noen ekstra glass så lenge det er en spesiell anledning eller de har noe ekstra godt i glasset.

-Jeg håper folk legger dagen opp på barnas premisser selv om lek i skolegårder og barnetog faller bort. Barn blir utrygge når voksne drikker, uansett om det er champagnefrokost eller i hverdag det er snakk om, påpeker hun.

Relaterte saker