Fokus på psykisk helse over hele verden

– Det er menneskelig å ha det vanskelig.  Mange tyr til alkohol for å døyve tunge følelser. Men når det allerede er litt for mye er det ikke lurt å fylle på med mer, sier Kari Randen, daglig leder i AV-OG-TIL.

Av: Marte Sletten

10. oktober markeres verdensdagen for psykisk helse verden rundt. En undersøkelse Ipsos MMI har gjennomført for AV-OG-TIL viser at 7,7 prosent av alle nordmenn har drukket for å døyve vanskelige følelser.

– Det kan være små eller store ting, som en tung livssituasjon, problemer på jobb eller at barna har flyttet ut hjemmefra. Felles for oss alle er at vi før eller senere møter problemer. For mange kan det dessverre være lett å ty til alkohol når dagene blir tunge, det kan gjøre situasjonen enda vanskeligere. I krevende perioder i livet trenger man å mobilisere krefter og da er alkohol en dårlig løsning, forklarer Randen.

– Alkohol løser ingen problemer

I ukene fremover skal flere lokale ildsjeler arbeide med å spre informasjon om alkohol og alkovett i AV-OG-TIL-kommunene, som samarbeider med AV-OG-TIL om lokal forebygging. Et spesielt fokus blir det på den eldre gruppen i befolkningen. Blant annet vil det legges ut brosjyrer og informasjonsmateriell på legekontorer og andre relevante møtepunkter lokalt.

– Det er viktig å nå ut med budskapet lokalt, for å treffe folk. I alle kommuner bor det noen som har tunge dager, og det er greit å være bevisst på at alkohol ikke gjør oss bedre rustet til å løse utfordringene vi møter underveis i livet. Alle mennesker trenger å bli sett og forstått, enten vi er unge eller gamle, sier Kari Randen.

Les også: Alkoholen forsterker aldringstegn

– Sorgen kan komme ekstra nært

Randen tror eldre spesielt kan være utsatt.

– Mange eldre er i en livsfase der sorgen kan komme ekstra nært. De opplever oftere at nære venner eller ektefeller går bort, og dagene kan bli tunge. Eldre skal selvsagt få nyte livet og kose seg med alkohol, men det er viktig å ikke drikke så mye at det går utover den psykiske helsen, sier Randen.