– Femmila skal være en folkefest, ikke en fyllefest

Idrett skal være en samlende aktivitet for hele familien. Da er det trist at Holmenkollen skifestival i helgen ble preget av fyll og kaos.

Av: Sigbjørn P. Kiserud

– Det må en real holdningsendring til: Det er ikke greit å drikke seg sørpe full til femmila, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til.

Røde Kors Hjelpekorps behandlet lørdag over 100 personer som hadde skadet seg i og rundt Holmenkollen og Frognerseteren. Mange av skadene skyldes overstadig beruselse.

–  Slike mesterskap skal være folkefester, ikke fyllefester. For mange er femmila knyttet til store menger alkohol. Alle vi som vil til marka for å oppleve folkefesten i kollen har et selvstendig ansvar her. Folk må vise bedre alkovett i marka, sier Eriksrud.

Barn, alkohol og idrett

Av-og-til mener at slike typer arrangementer i utgangspunktet bør være alkoholfrie.

– Idretten bør være i fokus, og et alkoholfritt arrangement gjør det enklere å inkludere hele familien. Men når man først velger å kombinere idrett og alkohol, bør man legge seg på en restriktiv linje. Det fører til mindre fyll og mindre utrivelige situasjoner, sier Eriksrud. Aktuelle tiltak er tydeligere skille mellom barneområder og voksenområder både inne på arenaen og ute i marka.

– Vi har vært i dialog med arrangøren i forkant av arrangementet og vi opplever at de har tatt tatt en del grep. Det handler for eksempel om bedre vakthold og skjenkekontroll i forbindelse med afterski-festen, og adskilte barneområder. Samtidig er det tydelig at man må nå må gjøre mer for å unngå at marka blir en eneste stor russefest, sier Eriksrud.

Oppfordrer foreldre til å være kjipe

Fra tidligere år vet vi at en del ungdommer drikker mye alkohol ute i marka under Holmenkollen skifestival. Eriksrud oppfordrer foreldre til å være tydelige overfor ungdommer som planlegger å delta på skifesten.

– Foreldre i Oslo bør i forbindelse med slike arrangementer være ekstra oppmerksomme, tørre å «være litt kjipe» og ha klare avtaler om hvor grensene går.