Er du kjip nok?

Foreldre bekymrer seg ofte for hvordan det skal gå når barna blir tenåringer og kommer i kontakt med alkohol. Oppskriften er å være både kjip og kjærlig.

Av: Av-og-til

Det er vår, og nyhetsbildet preges av saker om overstadig berusede tenåringer og russ som går over grensene med rusmidler. I slike situasjoner kan det være utfordrende å være forelder. Det er ikke vanskelig å forstå.

Det som er viktig å huske er at foreldre påvirker sine barns drikkevaner gjennom grensene de setter, og gjennom hvordan de opptrer som rollemodeller. Denne påvirkningen er sterkere enn man skulle tro. Klare grenser, tydelige holdninger og involverte foreldre kan gjøre en stor forskjell.

Når barna er små handler det om å bygge opp gode relasjoner. Det å ha et godt forhold i «fredstid» betyr mye etterhvert som barna blir eldre. Snakk om alkohol, slik at de vet hva det er. Spør barna om hva de tenker. «Hvordan synes du det er når voksne drikker? Ville du våget å si fra hvis du syntes det var ekkelt?»

Jo eldre barna blir, jo viktigere er det å være bevisst på at man er et forbilde. Ungdom lærer av sine foreldre. Hvilke holdninger foreldrene selv har til alkohol, og hvilke drikkevaner de har. Unge lærer seg drikkevaner fra omgivelsene sine, både fra venner, omgangskrets og foreldre.

Her er noen tips som kanskje kan hjelpe dersom du  vil påvirke barnas forhold til alkohol:

1. Ikke gi barna dine alkohol

En av de mest seiglivede mytene som finnes er at det er lurt å sende alkoholholdig drikke med barn under 18 på fest fordi da ”vet du i alle fall hva de drikker”. Ungdom som får smake alkohol hjemme eller som møter aksept hjemme for at de drikker, drikker mer og oftere når de er blant sine jevnaldrende .

2. Vær kjip

Livet er ikke en popularitetskonkurranse. Sett klare grenser  og ”stå i det” selv om det kommer høylytte protester fra poden. Ikke gjør barna dine en bjørnetjeneste. Ved å sette grenser viser du at du er til å stole på.

3. Snakk med andre foreldre

”Alle andre” får sannsynligvis ikke lov til å drikke alkohol, gå på fester eller se filmer med 18-års grense. Sjekk likevel dette med andre foreldre. Snakk sammen. Skap foreldrenettverk i nærmiljøet. Gjør ungdommen klar over at du faktisk vet hva ”alle andre” får lov til.

4. Ha faste regler

Gi barnet faste innetider og vær våken når ungdommen kommer hjem. Hent ungdommen på fest. Mange vil faktisk sette pris på dette. For å kunne følge med må man også gå noen runder med seg selv når det kommer til sitt eget alkoholkonsum.

5. Ha en åpen dialog

Vi ønsker alle det beste for barna våre. Ikke minst ønsker vi å forstå hva som foregår inne i hodene deres. Da er løsningen å være tilstede. Være nysjerrig. Å stille ungdommen åpne spørsmål, som: ”Når har du det bra?”,”hva er det fineste du har gjort denne uken?” De viktigste samtalene starter gjerne tilfeldig, med et tema som tilsynelatende er uviktig.

Test hvor kjip du er her!