En guide til kjipe russeforeldre

Mai måned er rett rundt hjørnet. Det skaper sommerfugler i magen til foreldre landet over.

Av: Hanne Hjelmungen Lorvik

I disse dager igangsettes en årlig tradisjon som i sin nåværende form oppstod i 1905. Omkring 42 000 tenåringer ikler seg russebukse og fargerike luer for å feire at de snart er ferdige med tretten års skolegang. Samtidig finnes det mange bekymrede foreldre som ikke helt vet hvordan de skal håndtere situasjonen.

– Mange foreldre er naturlig nok litt ekstra bekymret i denne perioden. Det er lett å føle seg maktesløs, men undersøkelser viser at foreldre faktisk er de som påvirker ungdommen mest når det kommer til alkohol. Selv russen er lydhøre, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Hun oppfordrer foreldre til å være kjipe med russen sin.

– Det handler om å være kjip og kjærlig. Ved å sette grenser og være tydelig med tenåringen viser du at du bryr deg. Du er en forelder. Ikke en kompis, sier Eriksrud.

Slik er du en kjip russeforelder

Sett grenser

Så lenge barna bor hjemme gjelder dine regler, så ikke gjør poden en bjørnetjeneste. Sett klare grenser, også i russetiden.

Ikke kjøp alkohol til russen

La gaven til avgangseleven være noe annet enn alkospons. Forskningen er helt entydig på dette – ungdom som får alkohol av sine foreldre drikker mer enn annen ungdom. Og i en tid som allerede er kjent for å være ganske fuktig er ikke mer alkohol noe russen trenger.

Snakk om det

Russetiden er fuktig for mange. Som forelder kan det være nyttig å ta en prat med tenåringen om alkohol og russetid. Det er viktig å være åpen, ærlig og lyttende i møte med ungdommen. Vær til stede og nysgjerrig, og still åpne spørsmål. Ved å snakke åpent om temaet og reflektere rundt tenåringens egne observasjoner og erfaringer kan du bety mye. Og husk at det skal være en samtale mellom dere – ikke en formaning fra deg til russen.

Pust med magen

Ikke glem at russetiden er en tid fylt med forelskelse, musikk, gode opplevelser og minner for livet for de aller fleste. Din jobb er å sette grenser, snakke om alkohol og stille opp dersom det skulle bli for mye alkohol en kveld. Som forelder har du en unik mulighet til å gjøre en stor forskjell i tenåringens liv. Det gjør du best ved å være både kjærlig og kjip.

 


Foto er lånt fra Trondheim byarkiv.