Eldre er framtida

Eldre over 65 år drikker alkohol oftere enn noen andre, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

Av: AV-OG-TIL

Gjennomsnittlig oppgir eldre i aldersgruppen 65 til 79 år at de drakk alkohol 57 ganger i løpet av det siste året. Det er nesten dobbelt så ofte som unge mellom 16 og 24 år, som i snitt drakk alkohol 28 ganger det siste året. Eldre skal selvsagt få kose seg som alle oss andre. Og at livets dessert kan smake ekstra godt med et glass, har vi ingen problem med å forstå. Men ingen ønsker at alkoholbruken skal gå ut over helsen.

Alkohol kan ha en uheldig virkning på kroppen for oss alle, men for eldre er det i tillegg noen ekstra ulemper. Det er med glass vin som med armhevinger: Kroppen er rett og slett ikke fysisk rustet til å klare like mange når man blir eldre. Alkohol kan gjøre oss dårligere til å takle belastninger, og forsterker sykdomsutvikling. Alkoholen kan gi dårligere koordinasjon og balanse, som ofte allerede er svekket når man går inn i alderdommen. Kort sagt kan alkohol gjøre det vanskeligere å delta.

Les også: Dagens besteforeldre har nye vaner

Søndag  1. oktober var FNs eldredag, med temaet å ta tilbake livet; ta i bruk og utnytte sine talenter, bidra og delta i samfunnet, som før. Budskapet er at det er for tidlig å gi opp. Å løsne beltet, og heve beina. Det er for mye igjen som kan oppleves, for mye igjen eldre kan bidra med. Og det gir mening.

Eldre i dag har bedre helse, og mange lever et mer aktivt liv. Det er bra for vi er glade i dere og vi trenger dere i hverdagen. I FNs oppfordring om å ta livet tilbake ligger det en beskjed om å være aktiv. Å ta aktivt grep over eget liv. Være til stede i relasjonene dine, og bidra til fellesskapet. Alkoholen kan dessverre i noen tilfeller gjøre dette vanskeligere. Derfor bør alle, både unge og eldre huske på å vise godt alkovett. Det handler om å tenke over om man skal drikke, og når man skal stoppe.

På den måten kan vi forsikre oss om at framtida hører til de eldre.

Saken var først publisert i Dagsavisen, 2. oktober 2017. Se originalen her

Les mer: Alkohol forsterker aldringstegn