Dette er juleheftet ingen barn ønsker seg

– Alt for mange barn kan kjenne seg igjen i dette juleheftet, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Visste du at desember er den måneden vi kjøper mest alkohol her til lands? Nesten hvert tiende barn i Norge kan få en julefeiring preget av bekymring og utrygghet fordi de voksne drikker for mye. For disse kan julen være forbundet med utrygghet, og et altfor stort ansvar.

– Julen skal være tid for ro og hygge, og mange barn koser seg med fargelegging og oppgaver i juleheftet de fikk i strømpen. Men der de fleste barn koser seg med å fargelegge en koselig julemiddagsetting, har noen barn dessverre helt andre referanser til julemiddagen, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til.

Et fiktivt hefte med ekte oppgaver

For å formidle hvordan disse barna har det, har Av-og-til i år laget et fiktivt julehefte med klassiske barneoppgaver. Men oppgavene viser situasjoner som dessverre er hjerteskjærende ekte for dem som opplever at mamma eller pappa drikker for mye alkohol i jula.

Opplevelsene disse barna har i jula kan handle om at de teller hvor mange enheter foreldrene drikker, slik Malin gjør i julefilmen vår fra 2016, eller at de passer på lillesøster som gjemmer seg når det blir for høylytt.

Bildet av barnehender som fargelegger et vinglass i et julehefte

– Når voksne drikker alkohol merker barna at vi forandrer oss mye raskere enn vi kanskje tror selv. Denne endringen gjør barna utrygge fordi de opplever oss voksne som uforutsigbare og annerledes. Derfor oppfordrer vi voksne som skal være sammen med barn i julen til å tenke over hvor mange glass de drikker, så barna slipper, sier Randi Hagen Eriksrud.

Barnehender som fargelegger tegning av julaften med alkoholenheter

Viktig å snakke om alkovett

Barn er avhengige av de voksne rundt seg og liker best når foreldrene oppfører seg som de pleier. I motsetning til oss voksne kan ikke barna velge å forlate festen. Derfor er det synd at det å snakke om alkoholvanene til andre voksne er litt tabu.

– Det er et stort fokus i samfunnet vårt på at barna våre skal ha det så bra som mulig. Vi diskuterer heftig alt fra kosthold til fysisk aktivitet og digitale vaner, men når det kommer til hvordan vi selv forholder oss til alkohol er det merkelig stille. Det kan være vanskelig å snakke om alkohol, og det er uheldig, sier Eriksrud.

Det er viktig å ta stilling til hva som er greit og ikke, og å tørre å ta praten når det trengs. For til syvende og sist handler det ikke om de voksnes opplevelse av å ha kontroll, men om hvor mange glass barna egentlig tåler.

Relaterte saker