Bekymret for nye alkoholvaner blant eldre
Dagens eldre drikker mer enn generasjonene før dem. Samtidig tåler de det dårligere. Det bekymrer alkovettorganisasjon: – Eldre må i større grad enn før tenke over drikkevanene sine, mener generalsekretær i Av-og-til.
Nordmenns drikkemønster har endret seg de siste tiårene: flere drikker til hverdags, folks holdninger har blitt mer liberale og alkohol er lettere tilgjengelig. Resultatet er at forbruket på 50-60 år har fordoblet seg. Økningen gjelder særlig vinsalget – hvor halvparten er vin på kartong. Fungerende generalsekretær i Av-og-til, Katrine Gaustad Petterson er bekymret for at eldre tar med seg nye alkoholvaner inn i alderdommen.
– Dagens eldre er sprekere, og har helt andre forventninger til livet og pensjonisttilværelsen enn tidligere generasjoner. Mange eldre har også byttet ut kaffe og vafler med øl fra lokale mikrobryggerier og et glass fra kartongvinen til lunsj i hverdagen. Dessverre er det også mange eldre som tror at det er sunt, forteller Katrine Gaustad Pettersen, fungerende generalsekretær i Av-og-til.
Hun viser til en norsk studie som viste at de over 60 år fordoblet alkoholforbruket sitt fra sent 90-tall til sent 2000-tall. Pettersen frykter stadig flere eldre vil ta med seg de nye alkoholvanene sine inn i alderdommen.
– I tillegg til økningen, vet vi at hverdagsdrikking er også mest utbredt blant dem over 65 år. Ser man bort fra de yngre voksne som drikker absolutt mest, så er alkoholforbruket høyest i gruppen 50 til 70 år, både når det gjelder andel som drikker ofte og andel som drikker mye. Det bekymrer oss, sier hun.
Tåler det dårligere
– Vi vet at vi mennesker tåler alkohol dårligere når vi blir eldre. Med nordmenns nye drikkemønster står vi i fare for at mange eldre drikker mer enn før, samtidig som kroppen tåler det dårligere.
Årsakene til at eldre drikker mer enn tidligere kan være mange.
– Mange av dagens pensjonister opplever en annen hverdag enn generasjonene før, med mer fritid og større økonomisk frihet fra oppspart pensjon. Samtidig som at eldre får flere anledninger til å drikke, forsvinner de dagligdagse pliktene som å stå opp tidlig for å passe barn, gå på jobb eller å være kjørbar, sier Pettersen.
Hun er opptatt av at de eldre blir mer bevisst på hvordan de drikker, og hvordan alkoholen påvirker både hodet og kroppen. Pettersen oppfordrer til å snakke med legen sin om alkoholbruk.
Lege: – Lett å lure seg selv
Organisasjonen får støtte fra en av landets fremste leger og forskere på alkoholfeltet, Torgeir Gilje Lid. Han er overlege og forsker ved Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse Vest, og postdoktor ved Helsevitenskapelig fakultet på Universitetet i Stavanger, og forsker på sammenhengen mellom alkoholvaner og helse i primærhelsetjenesten og på somatiske sykehus.
– Når du blir eldre, når du er syk, og når du bruker medisiner, tåler du mindre alkohol enn før, forteller han.
– Vi endrer oss mer enn vi tenker på, disse aldringsprosessene pågår hele tiden. Så det krever faktisk at vi er mer bevisste på alkoholvaner, og at vi snakker mer om det. For det er så lett å lure seg selv og ikke tenke på at en tåler mindre nå enn en gjorde før.
Gilje Lid peker spesielt på disse seks grunnene til at eldre tåler mindre alkohol enn før:
1: Nedbrytningen av alkohol går saktere
Flere prosesser i kroppen forandrer seg, for eksempel har eldre mindre væske i kroppen enn yngre. Det gjør at man tåler litt dårligere et alkoholforbruk som man som yngre ikke merket negative effekter av.
2: Promillen blir høyere og varer lengre
Ettersom at det tar lenger tid å nedbryte alkohol, stiger promillen raskere og varer lenger.
3: Alkohol og medisinbruk kan påvirke hverandre negativt
For eldre tar det mye lengre tid å få medisinen ut av kroppen, fordi saktere prosesser i kroppen gjør at halveringstiden for medisinen øker. Det betyr at man uten å være klar over det kan komme i en situasjon hvor man drikker alkohol, men enda har medisiner i kroppen. Selv om man er veldig bevisst på å ikke kombinere medisiner med alkohol, så er det fort gjort at det blir kombinert likevel.
4: Søvnproblemer, alkohol og sovemedisin
Mange eldre drikker alkohol minst en gang i uka, i tillegg til at de innimellom bruker sovemedisin. Begge deler påvirker bevissthetsnivået, og øker risikoen for fall og ulykker. En kombinasjon vil gi større fare for fall og skader, og påvirke bevissthetsnivået, tankeevnen og evnen til å kjøre bil. Alkohol kan også i seg selv være årsak til søvnvanskene. Langvarig for høyt alkoholforbruk som har gitt deg litt dårlig søvn, vil det være dumt å behandle med sovetabletter. Da er det bedre å snakke med fastlegen om alkohol og hvordan for eksempel endring av alkoholvaner kan bedret søvnen.
5: Høyt blodtrykk
For mange er alkoholen en brikke når det kommer til høyt blodtrykk. I fasen hvor man får diagnostisert høyt blodtrykk og snakker om livsstil, fysisk aktivitet, kosthold med legen, bør en også snakke om alkoholholdig drikke og hvordan den spiller en rolle.
6: Helseutfordringer som følge av alkohol
Alkohol påvirker alle kroppens organer, og kan derfor gi veldig mange ulike helseproblemer. Et jevnt alkoholkonsum over tid, kan blant annet gå ut over søvnen, formen, gi løs mage, høyt blodtrykk, og angst og depresjon. Når vi merker endringer tar det tid før vi oppdager det, fordi det kommer gradvis. Et litt for høyt alkoholforbruk forveksles fort med generelle aldringstendenser. Og det går under radaren både for den det gjelder og de i helsevesenet.