Bærum kommune inn i Av-og-til-samarbeid

Norges femte største kommune har i dag gått inn i et samarbeid med alkovettorganisasjonen Av-og-til om alkoholforebygging lokalt.

Av: Sigbjørn P. Kiserud

Av-og-til er en organisasjon som jobber for bedre alkovett i befolkningen. I dag signerte Bærum kommune en samarbeidsavtale med organisasjonen, for å sikre færre ulykker og negative følger av alkoholbruk i samfunnet. Kommunen vil nå sette alkovett høyere på agendaen og delta i nasjonale kampanjer om alkohol.

Det er kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen i Bærum kommune glad for.

– Mange opplever at alkohol ikke bare er en hyggelig faktor i en sosial sammenheng, men at alkoholbruk også kan skape utfordringer. Derfor vil kommunen innlede dette samarbeidet for å kunne informere bedre og dermed bevisstgjøre innbyggerne om hvordan alkohol påvirker både deg selv og de rundt deg, sier Nilsen.

– Samarbeidet handler om å øke bevisstheten til dem som drikker alkohol, sier han.

Samarbeider med 56 kommuner

Organisasjonen har allerede samarbeid med 56 kommuner over hele landet. Blant dem er Haugesund, Sarpsborg og Ålesund. Bærum blir den største Av-og-til-kommunen.

Mange barn rammes

Generalsekretær Randi Hagen Eriksrud i Av-og-til er glad for samarbeidet.

– Dette viser at kommunen tar problemstillingene knyttet til alkohol på alvor. Det å være en Av-og-til-kommune gir både muligheter og forpliktelser. Jeg tror vi kan få til mye spennende sammen med Bærum.

Anslag fra Folkehelseinstituttet viser at 90.000 barn vokser opp i hjem der en mor eller far har hatt problemer med alkohol det siste året.

– Det tilsvarer nesten 1 av 10 barn, eller i snitt to barn i hver skoleklasse. Disse barna finnes i Bærum også, og vi skylder dem å gjøre det vi kan for å gi dem en tryggere og bedre oppvekst, sier Erikrsud.