3 millioner har sett filmene om Lukas (6) på sydenferie

– Vi er rørt og takknemlige for alle som har vært med å dele budskapet om at man bør vise godt alkovett i ferien, sier Kari Randen, daglig leder i AV-OG-TIL.

Av: Sigbjørn P. Kiserud

– Godt alkovett handler om å tenke over om man skal drikke og når man skal stoppe, sier Randen.

Denne sommeren har AV-OG-TIL fått bred oppmerksomhet rundt en VR-film hvor man kan oppleve å være Lukas (6) på sydenferie med foreldre som drikker for mye alkohol.

VR-filmen har blitt vist over 600.000 ganger, mens bakomfilmen der voksne selv får prøve hvordan det er å være Lukas, har blitt vist nesten 2,5 millioner ganger. Sistnevnte film er delt nesten 18.000 ganger på Facebook alene.

– Det er rørende å se engasjementet nordmenn viser for denne kampanjen. Vårt håp er at flere barn skal få oppleve en trygg og god ferie denne sommeren, sier Randen.

Satset på ny teknologi

Randen forklarer at organisasjonen ville lage en film som mange kunne kjenne seg igjen i.

– Vi får inn en rekke historier som det gjør utrolig vondt å lese. Det kan handle om barn som har blitt forlatt av fulle voksne, eller barn som har opplevd grove overtramp fra foreldre som har drukket. Da vi lagde VR-filmen ønsket vi å fokusere på de delene av historiene som flest kan ha opplevd selv. Vi vil at folk skal se dette, og tenke «Jeg kunne vært den mammaen eller pappaen», forklarer Randen.

VR-filmen er spilt inn i Mallorca i samarbeid med byråene One Big Happy Family, Nice one og Trigger.

– Dette har vært spennende for oss, fordi vi tar i bruk ny teknologi for å vise hvordan barn kan ha det. VR-teknologien gir en unik mulighet for å oppleve sydenferien fra barnas perspektiv, konstaterer Randen.

– Ta grep

En undersøkelse Ipsos har gjort på vegne av AV-OG-TIL blant norske barn viser at nesten 3 av 10 barn opplever at foreldrene drikker mer alkohol i ferien enn de gjør ellers.

– For barna kan det være ekstra usikkert og vanskelig om mamma eller pappa ikke oppfører seg som de pleier når man er i et nytt land, med få andre kjente som kan passe på. Som VR-filmen illustrerer godt, kan man føle seg veldig liten og alene.

Hun oppfordrer alle som ser barn slite på grunn av voksnes alkoholbruk til å ta grep:

– Hvis et barn holder på å drukne, tenker vi ikke at det er ekkelt å bli våt. Vi stuper. Sånn bør vi egentlig ha det når det kommer til foreldres drikking også, råder Randen.

Alkovettlederen håper alle tenker seg ekstra godt om når de drikker alkohol i sommer.

– Kos dere og ha det gøy, men vis godt alkovett i ferien. Barn fortjener en ferie fylt av gode minner, ikke med fulle voksne, konstaterer Randen.