6 grunner til å bry seg om alkoholbruk i arbeidslivet

Mange arbeidsgivere ser på alkoholbruk som en privatsak, men det er det ikke. Her er grunnene til at du bør bry deg.

Hver femte drikkeanledning vi har skjer i jobbrelaterte situasjoner. Det inkluderer lønningspils og julebord. Sommerfest og fredagspils. Seminar, konferanser og hytteturer. Jobbens drikkekalender er ganske full.

Og så er det jo sånn da. At når man blir tilbudt noe, og attpåtil gratis, så takker man ja. Med andre ord spiller arbeidsgiver en viktig rolle i å bestemme hvor mye og hvor ofte vi drikker. Det burde engasjere deg – av flere grunner.

#Metoo

Høsten 2017 ble vi alle klar over et viktig trekk ved samfunnet som vi helst skulle vært foruten: det store omfanget av seksuell trakassering. Flere av tilfellene som ble trukket frem hadde skjedd under alkoholpåvirkning.

Nå er det ikke sånn at du forandrer personlighet av å drikke. Men sperrene blir mindre, og grenser overskrides lettere. Derfor er alkohol med på å øke risikoen for seksuell trakassering.

#Metoo-kampanjen satte en støkk i arbeidslivet og stilte folk til ansvar. Makthavende kan ikke lenger gjøre som de vil – og heller ikke skylde på fylla. Som arbeidsgiver har du rett og slett ikke råd til å la være å tenke på det.

Du vet ikke hvem som sliter

«Jeg kjenner ham ikke så godt, så jeg kjøper en vin i gave». Har du noen gang sagt akkurat det? Vel, har du noen gang tenkt over at du potensielt kjøper alkohol til en som sliter med nettopp det? Statistisk sett er sannsynligheten ganske høy. Og kjenner du ikke vedkommende noe særlig er risikoen enda større for at du ikke kjenner til et eventuelt problem.

Hva kan du gjøre om kollegaen din drikker?

Bekymret for en ansatt?

Ekskludering

Du har kanskje lagt merke til det. Det er gjerne de samme som er med på lønningspilsen hver gang. Og de samme som uteblir. Selvsagt kan det være sånn at de er opptatte – hver fredag – men det kan også handle om at det sosiale tilbudet jobben har å by på, ikke passer alle. Sosiale arrangement som handler om alkohol, og kun det, kan fort bli ekskluderende. For gravide, for de med en personlig eller religiøs overbevisning som tilsier at de ikke vil drikke, eller for alkoholikeren som forsøker å holde seg på rett kjøl. En arbeidsgiver hvis sosiale tilbud kun innebærer fredagspils og fuktige julebord tar ikke ansvar for en inkluderende arbeidsplass.

Økt sykdomsrisiko

Et høyt alkoholkonsum øker risikoen for høyt blodtrykk, hjerneslag og utviklingen av demens. Alkoholinntak øker i tillegg risikoen for enkelte kreftformer hos henholdsvis kvinner og menn, og risikoen øker for hvert glass du drikker. Så før du smeller til og tenker å belønne de ansatte med sju bonger hver på julebordet, husk at du da gjør dem en bjørnetjeneste.

HMS – skader skjer oftere i fylla

Når du drikker blir du mer impulsiv, risikovillig og tenker mindre på konsekvenser. Samtidig blir koordinasjonen og balansen dårligere. Plasserer du flere slike mennesker i samme rom øker risikoen for skader. Det er bare enkel matte. Så vær en god sjef, og ta ansvar for HMS både på jobb – og i jobbens gråsoner.

Sykefravær og redusert effektivitet

Alkoholbruk står bak fravær og ineffektivitet på arbeidsplassen som tilsvarer enorme summer hvert år. Det betyr at selv om du skulle tenke at #Metoo er overdrevet, selv om du vet med sikkerhet at ingen av dine ansatte har et alkoholproblem, selv om du regner med at alle ansatte elsker lønningspilsen, og selv om du mener ansatte får ta ansvar for sin egen sykdom- og skaderisiko – så er det fortsatt grunn til å gjøre noe med alkoholkulturen på jobben.

Er du klar til å gjøre en endring? Se vår veileder for å skaffe dere alkoholpolicy på arbeidsplassen.

Kilder 

Folkehelseinstituttet (2016): Alkohol og arbeidsliv. En undersøkelse blant norske arbeidstakere

Relaterte saker

Arbeidsgiver – du har et helseansvar

5 steg til å kutte ned på alkoholen i arbeidslivet

Hva kan du gjøre om kollegaen din drikker?