Av og Til

Alkoholprosent

Alkoholprosent beskriver hvor mye ren alkohol det er i drikken.

Det vanligste er at alkoholprosenten beregnes etter volum. Hvis det for eksempel står 12 % Vol på en vinflaske betyr det at 12 volumprosent av innholdet i flasken er alkohol (etanol). Alkoholprosenten kan også oppgis etter vekt (ABW) men det er mindre vanlig.

Forskjellige drikkevarer har forskjellig alkoholprosent. Jo høyere alkoholprosent det er i drikken, jo høyere promille vil man få i kroppen hvis man drikker en gitt mengde. For eksempel vil 1 dl brennevin gi mye høyere promille enn 1 dl øl. Derfor bør man regne alkoholinntak i antall alkoholenheter, altså etter alkoholmengde, og ikke etter væskemengde.

Her kan du lese mer om promille og om hva en alkoholenhet er.

Hvorfor ulik alkoholprosent?

Alkohol (etanol) dannes når eksempelvis maltsukker eller druesukker får stå og gjære og blir til øl og vin. Hvor høyt alkoholinnholdet blir er avhengig av hvilken gjærtype som benyttes, hvor høyt det opprinnelige sukkerinnholdet var og hvor lenge væsken får stå og gjære. Men alkoholinnholdet kan uansett ikke bli så mye mer ved gjæring enn 15-18 prosent, fordi gjærsoppen dør ved høyere alkoholkonsentrasjon. Sterkere drikk enn dette er basert på sats (gjæret væske) som er destillert.

Brennevin er basert på sats fra ulike råvarer, det finnes for eksempel druebrennevin (herunder konjakk), fruktbrennevin (calvados), kornbrennevin (whisky), potetbrennevin (akevitt) og sukkerbrennevin (rom). Mens brennevin er en felles betegnelse på alkoholholdig drikke fremstilt ved destillering, er sterkvin basert på vin som er tilsatt brennevin underveis i produksjonsprosessen (portvin og sherry).

Rusbrus er eksempel på en brennevinsbasert drikk som er blandet ut med brus og lignende, og som i % Vol er ganske lik styrken på øl. Selv om det er brennevin i flasken, gjør utblandingen at alkoholstyrken blir lavere.

Her kan du lese mer om hvordan alkohol virker på kroppen.