Barn, sommer og alkohol

–  For mange barn blir ferien en tung tid preget av foreldrenes drikking, sier daglig leder i alkovettorganisasjonen Av-og-til Kari Randen.

Av: Av-og-til

Ferien er for mange familier årets høydepunkt. Både små og store gleder seg til og endelig å tilbringe tid sammen og få et avbrekk fra en hektisk hverdag. Det er et stort fokus i samfunnet på at ferien skal bli perfekt for både store og små. For mange barn kan imidlertid den lange ferien by på utfordringer. Mer enn halvparten av alle foreldre oppgir at de drikker hver dag av sommerferien.

– Bak disse tallene skjuler det seg mange barn som kanskje ikke får den ferien de hadde ønsket seg. Det kan være utrygt for ungene å oppleve at foreldrene forandrer oppførsel når de drikker. I motsetning til oss kan ikke barna velge å forlate festen når de har fått nok. De kan heller ikke dra hjem fra ferien hvis de ikke trives, sier Kari Randen.

Skadelig feriefyll
Nordmenn er glade i å dra utenlands og på ferie i utlandet endrer ofte drikkemønsteret seg. I varmere strøk drikker vi mer alkohol enn vi gjør hjemme. Dette kan oppleves som vanskelig for barna.

– For barn er en full mamma er en full mamma uansett om det er på Grefsen eller på Grand Canaria. Det er forunderlig at grensene for hva som er akseptabelt når det kommer til drikking sammen med barn forskyves fordi man befinner seg i varmere strøk. Barn føler seg ikke mindre utrygg dersom foreldrene drikker seg beruset i utlandet. Snarere tvert i mot. Når man er liten og er på et sted hvor man ikke kjenner noen og ikke kan språket kan det være ekstra skremmende hvis mamma eller pappa drikker så mye at de forandrer seg.

 Bruk alkovett
For at hele familien skal få en fin ferie er det viktig å pakke med alkovett i bagasjen før man drar.  Det kan være lurt å tenke på at barn tidlig merker en endring i foreldrenes oppførsel.

– Ofte kan man føle at alle andre er beruset og at man selv har kontroll, men et barn vil merke at du er full før du gjør det. På ferie kan dette være ekstra utrygt. Når man er liten og er på et sted hvor man ikke kjenner noen og kanskje ikke kan språket, kan det være ekstra skremmende hvis mamma eller pappa drikker så mye at de forandrer seg, sier Randen.

Les også: Råd & tips om barn, ferie og alkohol